Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ξανακάνουν όνειρα στο παιδικό τους δωμάτιο...

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2013
Μεγάλωσαν, σπούδασαν, βρήκαν δουλειά, αλλά επειδή ο μισθός δεν τους επιτρέπει μια αξιοπρεπή ζωή... επέστρεψαν στο πατρικό τους σπίτι, ξανακάνοντας όνειρα στο ..παιδικό τους δωμάτιο.
Πρόκειται για το παράδειγμα δεκάδων νέων στην Ισπανία, οι οποίοι λόγω κρίσης αποφασίζουν να μετακομίσουν μαζί με τους γονείς τους, περιμένοντας καλύτερες μέρες...

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 37,8% των Ισπανών κάτω των 35 ετών ζουν πλέον με τους γονείς τους.

Παράλληλα, το 2012, 150.000 νέοι ηλικίας 25-29 ετών έφυγαν από την Ισπανία, αναζητώντας δουλειά και μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Ο 36χρονος αρχιτέκτοναςΧάιμε Γκαρθία, ο οποίος ειδικεύεται στην αναπαλαίωση ιστορικών κτιρίων, ζει στο ιστορικό κέντρο της Σεβίλης.

Η ισπανική οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση και στην Ανδαλουσία η ανεργία ανέρχεται στο 36%, η υψηλότερη στην Ιβηρική.

Σε όλη τη χώρα, ένας στους δύο νέους, ηλικίας κάτω των 25, δεν μπορεί να βρουν δουλειά. Στην Ανδαλουσία το ποσοστό φτάνει στο 62%.

Οι 35άρηδες με σπουδές και πτυχία βλέπουν να ματαιώνονται τα όνειρα που είχαν για τη ζωή τους.

"Είναι μια εποχή απόλυτης αβεβαιότητας στην Ισπανία", λέει ο Γκαρθία στο Spiegel online.

Όπως αναφέρει, νοίκιαζε ένα διαμέρισμα, αλλά τώρα το νοίκι είναι δυσβάσταχτο και αποφάσισε να μείνει με τους δικούς του, κάτι που του στοίχισε την σχέση του.

Συζούσε με την φίλη του επί τέσσερα χρόνια. "Ήθελε να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά", λέει.

Αλλά ο νεαρός αρχιτέκτονας, που έβγαζε καλά λεφτά στα χρόνια της φούσκας με τα στεγαστικά, δεν μπορεί πια να κάνει σχέδια για το μέλλον.

Η Μπεγκόνια Φαρίνιας, έγινε μόλις 30 ετών, και ζει ακόμα μαζί με τους γονείς της, στα προάστια της Σεβίλης.

"Κανένας δεν σε υποστηρίζει" λέει, με φόντο το γεμάτο αρκουδάκια παιδικό της δωμάτιο.

Και προσθέτει με πικρία: "Επέστρεψα στη ζωή που έκανα όταν ήμουν 18".

Έχει δύο μάστερ αλλά δεν καταφέρνει να βρει δουλειά. Τώρα σκέφτεται σοβαρά να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να εργαστεί ως νταντά.

Η κρίση βρήκε την Φαρίνιας τη στιγμή που έψαχνε με τον αρραβωνιαστικό της ένα διαμέρισμα, καθώς σχεδίαζαν να κάνουν οικογένεια.

"Παλιά, ταξιδεύαμε, βγαίναμε τα Σαββατοκύριακα, τρώγαμε σε εστιατόρια. Τώρα είμαι κολλημένη. Είναι εξοργιστικό" λέει.

Ο 35χρονος αρραβωνιαστικός της, Ρικάρντο, έχασε τη δουλειά του ως πωλητής μοτοσυκλετών. Με λίγα χρήματα που του έδωσαν οι γονείς του, άνοιξε ένα ποδηλατάδικο, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν αποφέρει έσοδα, οπότε επέστρεψε και εκείνος στο πατρικό του.http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: