Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο Καμίνης τούς έδιωξε από την Κλαυθμώνος - Διαμαρτύρονται οι εκδότες γιατί ο δήμαρχος δεν τους παραχώρησε την πλατεία

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2013Οι ουρές είναι ατελείωτες στο Παζάρι του Βιβλίου επί της πλ. Κοτζιά. Οι εκδότες κουβαλούν με τα καρότσια τα βιβλία, όπως άλλωστε εικονίζεται στην αφίσα 
Βεντέτα έχουν ανοίξει οι εκδότες με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, μετά την ...
άρνησή του να παραχωρήσει την πλατεία Κλαυθμώνος για το φετινό Παζάρι Εκποίησης Βιβλίου 2013.
Οι ουρές είναι ατελείωτες στο Παζάρι του Βιβλίου επί της πλ. Κοτζιά. Οι εκδότες κουβαλούν με τα καρότσια τα βιβλία, όπως άλλωστε εικονίζεται στην αφίσα Ετσι, έπειτα από δεκαέξι χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γνώριμη και αναγνωρίσιμη πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα της Εθνικής Συμφιλίωσης, το Παζάρι έχει μετακομίσει στην πλατεία Κοτζιά. Εκεί μπορείτε να επισκέπτεσθε το Παζάρι έως τις 13 του μήνα, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Ο θεσμός είναι καταξιωμένος όχι από την επίσημη πολιτεία, αφού είναι μία υπόθεση μεταξύ των εκδοτών και των αναγνωστών. Οι τελευταίοι έχουν δώσει στον θεσμό λαϊκό έρεισμα, αφού καθημερινώς δημιουργούν ουρές και το αδιαχώρητο.
Στο φετινό Παζάρι ξανακουρδισμένο, έστω και μακρύτερα από τον «φυσικό» του χώρο, συμμετέχουν τουλάχιστον 150 εκδότες με 500.000 τίτλους. Οι τιμές είναι «εξευτελιστικές», χωρίς τα βιβλία να είναι «κακά» ή «αδιάφορα». Αρχίζουν από 0, 50 ευρώ! Αν έχεις υπομονή να ψάξεις, θα ανακαλύψεις ως άλλος χρυσοθήρας το Ελντοράντο των εκδόσεων. Καμιά φορά, ο αναγνώστης πρέπει να επινοήσει ρόλο αρχαιολόγου, γιατί η ανασκαφή είναι επίπονη και πολύωρη: ντάνες κι άλλες ντάνες, στριμωξίδι, ποδοπάτημα και υπομονή απίστευτη μέχρι να φθάσεις στο ταμείο.
Η έκθεση βιβλίου-στοκ, όπως είναι η νομική της ονομασία, αντιμετώπισε δύο φορές την άρνηση του διευθυντή Δημοτικών Προσόδων Αντώνη Κουτάντου, για την παραχώρηση της Κλαυθμώνος, με το αιτιολογικό ότι δημιουργείται ανταγωνισμός με τα παρακείμενα βιβλιοπωλεία της περιοχής. Δεν τα κατονόμασε, ούτε όμως και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιάννης Σολδάτος και του Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος Ηλίας Μπουκουμάνης. Συμπαραστάτες τους, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και η δευτεροβάθμια Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος.
Εν τούτοις, πρέπει να σας θυμίσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε την πλατεία Κλαυθμώνος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Κρήτης, με το «σκεπτικό ότι οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην προαγωγή των πολιτιστικών αγαθών, σεβόμενοι πάντα τον καταναλωτή».
«Μας έφερε στην πλατεία Κοτζιά και μέχρι την τελευταία βραδιά που είχαμε στήσει την τέντα, δεν υπέγραφε την άδεια. Οσο για την άδεια καταλληλότητας, την έδωσε στη μέση του παζαριού», καταγγέλλει τον Γιώργο Καμίνη ο Γιάννης Σολδάτος. Ο πρόεδρος του σωματείου είναι φανερά ενοχλημένος, καθώς παρατηρεί ότι σε καθημερινή βάση περιδιαβαίνουν υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι απειλούν με βαριά πρόστιμα για ασήμαντη αφορμή: «Κάποιος προφανώς θέλει λάδωμα ή καταλήγουμε πως ο δήμαρχος εκτελεί εν ψυχρώ μια εναντίον μας βεντέτα». Ο Γιώργος Καμίνης άνοιξε θέμα με τους εκδότες και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν ρίξει νερό στο κρασί του. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -

Δεν υπάρχουν σχόλια: