Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις Στις επάλξεις οι αγρότες σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2013
 
Οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, σε όλη τη χώρα, την ίδια ώρα που τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν προτάσεις προκειμένου να... εκτονωθεί η κατάσταση.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη οι αγρότες του νομού Έβρου με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και τις Φέρες.

Χθες προκλήθηκε ένταση στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κάνουν σύντομη συμβολική πορεία στην εθνική οδό, καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Έπειτα από μία δεκάλεπτη διαμαρτυρία κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς τη γέφυρα. Στο σημείο εκείνο παρενέβησαν τα ΜΑΤ με ασπίδες και γκλομπ, ενώ στις διαμαρτυρίες των αγροτών οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. 

Το ΚΚΕ κατήγγειλε «την ωμή και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, με χημικά, στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας».

Τρακτέρ παραμένουν στον Λευκώνα Σερρών, στην Κουλούρα Ημαθίας, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας, στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στα διόδια Αιγινίου στην Πιερία, στον κόμβο Πετραλώνων και στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής. 
 
Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση με τους αγρότες. Νυχτερινό αγροτικό ρεύμα, καλλιεργητικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 1-2 μονάδες, Ταμείο Εγγυοδοσίας για χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές σε παραγωγούς.

Το δεύτερο θέμα που εξετάζεται είναι η χορήγηση από τράπεζες δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο (έως και δύο μονάδες), δυνατότητα που έχει πάψει να υφίσταται μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

Το τρίτο θέμα αφορά την ενίσχυση με επιπλέον πόρους του αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας. Το σχέδιο προέβλεπε δημιουργία ενός «κουμπαρά» με 280 εκατ. ευρώ που αφενός θα λειτουργούσε ως φορέας εγγυοδοσίας, αφετέρου θα παρείχε χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες που προχωρούν σε επενδύσεις. Τώρα, και με δεδομένο ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για το σύνολο των αγροτικών επενδύσεων που αναμένονται φέτος εξετάζεται να αυξηθούν οι πόροι του Ταμείου στα 330-350 εκατ. ευρώ.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=255453

Δεν υπάρχουν σχόλια: