Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η κυβέρνηση... διχάζει το ΠΑΣΟΚ - Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η κυβέρνηση... διχάζει το ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2013 
Την πρώτη πολιτική σύγκρουση στο προσεχές Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα φέρει ένα «καυτό» και επίκαιρο ζήτημα που η Ιπποκράτους απέφευγε να...
εντάξει στο ερωτηματολόγιο που έστειλε προς τις οργανώσεις.

Η κυβέρνηση... διχάζει το ΠΑΣΟΚ
Η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ενδεχόμενο ανασχηματισμό αποτελεί ήδη θέμα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, αφού και εντός του επιτελείου του Ευάγγελου Βενιζέλου καταγράφονται διαφορετικού τύπου προσεγγίσεις.
Τον «γόρδιο δεσμό» θα λύσει εκ των πραγμάτων με τη δημόσια παρέμβασή του στο Συνέδριο ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πιο «κοντά» στην εισήγηση συνεργατών του για την αξιοποίηση των καλύτερων νέων στελεχών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανοίξει τα «χαρτιά» της για αυτό το θέμα νωρίτερα από το Συνέδριο - γνωρίζοντας ωστόσο ότι αρκετά στελέχη θα κάνουν συγκεκριμένες αναφορές κατά τις ομιλίες τους.
Υπέρ της αξιοποίησης πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τάσσονται οι Γ. Μανιάτης και Φ. Σαχινίδης
Υπέρ της αξιοποίησης πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τάσσονται οι Γ. Μανιάτης και Φ. Σαχινίδης

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει η 28η Φεβρουαρίου, τόσο περισσότερο θα αρχίσουν να στοιχίζονται πίσω από τις δύο «γραμμές» στελέχη και βουλευτές. Πρόσωπα-κλειδιά του επιτελείου της Ιπποκράτους λέγεται ότι έχουν ανοίξει τις «κεραίες» τους για να λάβουν τα μηνύματα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ - όπως κάνουν σχετικά με την εισήγηση για την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων.
Εκτιμούν μάλιστα ότι αν ψηφιστεί το ασυμβίβαστο μεταξύ της κομματικής και της κυβερνητικής θέσης, τότε θα ξεκαθαρίσει πιθανόν ευκολότερα το τοπίο και θα αφήσει περιθώρια ελιγμών στις διαφορετικές «τάσεις».
Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία εκφράζει η Φ. Γεννηματά, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης προτείνει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση
Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία εκφράζει η Φ. Γεννηματά, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης προτείνει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση
Από το «τιμ» του κ. Βενιζέλου που συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση στην Ιπποκράτους η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα τη μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Υπέρ της αξιοποίησης πολιτικών στελεχών είναι ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ακούγεται ότι θα «επιστρέψει» στην κυβέρνηση και ενδεχομένως στο «γνώριμό» του υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ.
Την ευθύνη τότε της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναλάβει ο επίσης στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεν διαφωνεί με την είσοδο στην κυβέρνηση πολιτικών στελεχών, αλλά προτιμά ο ίδιος να ασχοληθεί με το κόμμα.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι της άποψης, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένο έργο, εν είδει «ειδικής αποστολής», ζητώντας να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση όχι μόνο νυν βουλευτές.
Στήριξη
Παρότι έχει ήδη κορυφαίο ρόλο δίπλα στον κ. Βενιζέλο στην Ιπποκράτους, ο Πάρις Κουκουλόπουλος δεν κρύβει τη βεβαιότητά του ότι η σθεναρή στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης θα διασφαλιστεί από την ανάδειξη των καλύτερων δυνάμεων στην κυβέρνηση - στην ίδια «γραμμή», όπως δήλωσαν σε πρόσφατη ομιλία τους σε τοπική οργάνωση του λεκανοπεδίου, είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου καθώς και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης.
Ενεργότερο ρόλο των νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση διεκδικεί ακόμη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ να σημειωθεί ότι το κορυφαίο στέλεχος Μ. Χρυσοχοΐδης είχε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της ανάγκης συμμετοχής των έμπειρων στελεχών στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην «αντίπερα όχθη» είναι η Φώφη Γεννηματά που στις κομματικές εκδηλώσεις (προχθές στην Πάτρα), όταν ερωτάται, δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία και όχι στον κυβερνητισμό - την άποψή της φαίνεται ότι έχει συζητήσει και με τον Ευ. Βενιζέλο.
Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση προτείνει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής θα μιλήσει σχετικά στο Συνέδριο. Σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό σχήμα ζητούν ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Δ. Ρέππας κ.ά.
Ερωτηματολόγιο Κόντρες με την Αριστερή Πρωτοβουλία
«Ο διάλογος θέλει αντοχή, ψυχραιμία και ικανότητα συμμετοχής σε αυτόν με επιχειρήματα», είναι η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μέσω κύκλων της, στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε χθες το ερωτηματολόγιο που εστάλη από την Ιπποκράτους στις οργανώσεις για διάλογο «προσβλητικό, ανιστόρητο, ντροπιαστικό».
Με σαφείς υπαινιγμούς και δηκτικά σχόλια, οι κύκλοι πολύ κοντά στον Ευ. Βενιζέλο επιτέθηκαν στον επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ο οποίος -να σημειωθεί- στήριξε σθεναρά την εκλογή του στην ηγεσία πέρυσι τον Μάρτιο. «Η προσυνεδριακή δεν είναι μια εσωστρεφής διαδικασία που αφορά μόνο όσους έχουν δώσει προ πολλού απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αλλά είναι μια ανοιχτή διαδικασία επαφής και διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις», τονίζουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από το ερωτηματολόγιο υπάρχουν προσυνεδριακά κείμενα, τα οποία θα συμπληρωθούν με τις απόψεις όλων, μελών και φίλων. «Πάρτε το πίσω τώρα», είναι ο τίτλος της δήλωσης, πάντως, του Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος κατηγορεί την Ιπποκράτους ότι μεταβάλλει την πολιτική διαδικασία σε ένα «σούπερ μάρκετ» ανοησιών και πρωτοφανών τακτικών. «Κάποιοι θέλουν να τελειώσουν με το ΠΑΣΟΚ και η χαρά δεν τους αφήνει να κρυφτούν!», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτακόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι «παντελώς απαράδεκτο το να τίθεται από την ηγετική ομάδα και τους συμβουλάτορές της, με αυτόν τον τρόπο, θέμα αλλαγής συμβόλων και ονόματος της παράταξης».
Πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι έχει ήδη διαμορφωθεί μειοψηφία μεν, αλλά αξιοπρόσεκτη, της τάξης του 20-30% στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ που κάθε άλλο παρά γυρνά την πλάτη στην ανοιχτή και χωρίς «ταμπού» κουβέντα στο Συνέδριο. Το ποσοστό ανεβαίνει στους φίλους του ΠΑΣΟΚ και δη στη νεότερη γενιά, που προτείνουν τολμηρές αλλαγές.
ΕΘΝΟΣ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: