Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Χαρακτικά από το Μουσείο του Λούβρου στο Δίον - Τα έργα παρέδωσε χθες ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Christian Thimonier, παρουσία της κυρίας Sophie Descamps, επιμελήτριας του Μουσείου του Λούβρου


Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011 Τοπικά
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου παραδόθηκαν χθες το απόγευμα τα δύο χαρακτικά έργα του τμήματος Χαρακτικών του Λούβρου ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Christian Thimonier και η...
επιμελήτρια του Μουσείου του Λούβρου κα Sophie Deacamps, παρουσία μάλιστα και Γάλλων δημοσιογράφων.
Η παράδοση των χαρακτικών πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου, της αντιδημάρχου Δίου - Ολύμπου κας Μαρία; Τσιμήτρη, του αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου κ. Πέτρου Κιάφα, του περιφερειακού συμβούλου και τέως δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου, καθώς και του Προέδρου του Φεστιβάλ Ολύμπου Ιάκωβου Τασχουνίδη.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ
Κατασκευασμένες για λογαριασμό του Λουδοβίκου του 14ου, τα συγκεκριμένα χαρακτικά έργα, εξιστορούν το έπος του Μέγα Αλεξάνδρου και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 κατά τη διάρκεια της έκθεσης με θέμα "Το Λούβρο στο Δίον" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου η Γαλλία ήταν η Τιμώμενη Χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη μακεδονική εκστρατεία ξεκίνησε, μετά από θυσίες προς τιμή του Δία, από το Δίον στους πρόποδες του Ολύμπου.
Τα δυο χαρακτικά που παρέδωσε ο Γενικός Πρόξενος είναι τα εξής:
- "Η είσοδος του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνια" (1704)
- "Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών" (1698)
Πρόκειται για έργα του διάσημου Γάλλου χαράκτη Sebastien Le Clerc (1634-1714). Μηχανικός και μαθηματικός, που ενθαρρύνθηκε από το μεγάλο ζωγράφο του Louis XIV Charles Le Brun για να αφοσιωθεί στο σχέδιο και τη χαρακτική. Το 1672, έγινε δεκτός από την Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής ως καθηγητής της γεωμετρίας και προοπτικής και υπήρξε ο πρώτος χαράκτης που έγινε δεκτός ως μέλος της Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναπτύσσει επίσης μια σημαντική δραστηριότητα ως εικονογράφος. Ο κατάλογος του περιλαμβάνει 3412 έργα που γρήγορα έγιναν περιζήτητα από τους μεγάλους συλλέκτες της εποχής.
Τα χαρακτικά, έργα του Τμήματος χαρακτικών του Λούβρου, θεσμός που δημιουργήθηκε το 1797 για να διαφυλάσσει τις χαραγμένες πλάκες από χαλκό των εθνικών συλλογών. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1667 για να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτής της υπηρεσίας, όταν δημιουργήθηκε ένα εργαστήριο χαρακτικής με βασιλικούς χαράκτες, εκ των οποίον και ο S. Le Clerc.
Το 1670, ο τότε πρωθυπουργός Colbert, ανήσυχος για τα έξοδα της βασιλικής προπαγάνδας, αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση τα χαρακτικά που είχαν παραγγελθεί από τον βασιλιά. Η απόκτηση χαρακτικών μεγάλων χαρακτών αναπτύχθηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα εμπλουτίζοντας έτσι παλιές και νέες συλλογές. Το έργο "Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών", που ενώνει την επιστήμη με την τέχνη, αποτελεί ένα πρόσφατο απόκτημα του Λούβρου και τυπώνεται σε περιορισμένα αντίτυπα λόγου της ευαισθησίας της πλάκας χαλκού.
Η δωρεά προς το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, επιτράπηκε χάριν στον διευθυντή του Τμήματος χαλκογραφίας του Λούβρου, κ. Pascal Torres. Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη θέλησε με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσει το θαυμασμό που διακατέχονταν οι γάλλοι καλλιτέχνες και ο ίδιος ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος προς τη Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: