Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σκληρό παζάρι - Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ψηφισθεί Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος

Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στο...
περιθώριο του Συμβουλίου Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
"Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας" σημείωσε.

"Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος", προσέθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, αλλά και στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης.

"Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες", είπε.

"Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών", συμπλήρωσε.

"Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα", υπογράμμισε.

"Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται. Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα", ανέφερε.

"Ενημέρωσα ήδη τον πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: