Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Φάτε ...υπουργούς


Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Το πολιτικό μας εποικοδόμημα, που έχει εύκολες τις περικοπές, όταν πρόκειται για τις πιο αδύναμες ομάδες πολιτών, δυσκολεύεται, ....
αδυνατεί, να δώσει το παράδειγμα της λιτότητας εκ των άνω. Έχουμε πάλι μια πλαδαρή κυβέρνηση με σαράντα έναν υπουργούς και υφυπουργούς. Για να βολευτούν όλοι. Να ικανοποιηθούν όλες οι κομματικές τάσεις.

Την ίδια ώρα ανακοινώνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού δυο κομμάτων στην Πορτογαλία, με προεξάρχουσα την απόφαση του νέου πρωθυπουργού να μειώσει τα υπουργικά χαρτοφυλάκια από δέκα έξη σε ένδεκα.

Εδώ, αντί να δούμε συγχωνεύσεις υπουργείων όπως για παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας με εκείνο του Πολιτισμού και του Υποδομών με εκείνο του Περιβάλλοντος, η του Εσωτερικών με το Προστασίας του Πολίτη, βλέπουμε να ξεφυτρώνει και νέο υπουργείο με θολές αρμοδιότητες.

Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα των υπουργείων. Όλα τα κόμματα θα έπρεπε να συναινέσουν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στο κατώτερο επίπεδο που προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας. Από τους τριακόσιους στους διακόσιους.

Αντ' αυτού παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες την γενναία αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου πίπτει βροχή συμβούλων.

Λες και η αφθονία όλων αυτών μπορεί να κορέσει την πείνα των ανέργων και των εξαθλιωμένων συνταξιούχων. Φάτε υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς. Χορτάστε με βουλευτές και βουλευτίνες. Πάρτε και για επιδόρπιο μερικές στρατιές συμβούλων.

Συμπτώματα μιας βαθιάς ασθένειας του δημοσίου βίου μας. Κύριο γνώρισμα της οποίας είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας ταγοί δεν έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και για την οποία ευκόλως καλούν σε στερήσεις και περικοπές εμάς τους πολίτες.

Δικαίως πολλοί εξ αυτών κατακεραυνώνουν τις «συντεχνίες» οι οποίες με περισσό πάθος δυναμιτίζουν κάθε εξυγιαντική προσπάθεια, όταν θίγονται προκλητικά «κεκτημένα δικαιώματα», αν και είναι κοινό μυστικό ότι οι ίδιοι δημιούργησαν και θέριεψαν αυτές τις συντεχνίες.

Ε, δεν είναι καιρός και η «συντεχνία» των επαγγελματιών πολιτικών να αποδεχθεί κάποιες περικοπές και περιορισμούς για τον εαυτό της;


Δεν υπάρχουν σχόλια: