Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Βαλκάνια και Ρωσία «πλημμύρισαν» τα ξενοδοχεία σε Πιερία και Χαλκιδική

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/89C0810AE28A1FFC465E51CB9CFFB06F.jpg 

Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Με τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία γέμισαν τα ξενοδοχεία της Πιερίας και της Χαλκιδικής τον Ιούνιο, καθώς ισχυρό δέλεαρ ....αποτελούν οι τιμές που και εφέτος έχουν μειωθεί κατά 15%. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που υιοθετούν το σύστημα «all inclusive», ειδικά στον νομό Πιερίας, όπου τα πακέτα είναι προσιτά για όλα τα βαλάντια των Βαλκανίων, χώρες που λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην υστέρηση της κίνησης από τη Γερμανία αλλά και την εγχώρια αγορά.

Σε «πολύ καλά επίπεδα» διαμορφώνεται η κίνηση από το εξωτερικό στα παραθεριστικά ξενοδοχεία της Πιερίας, επηρεάζοντας θετικά κυρίως τις μονάδες των πέντε και τεσσάρων αστέρων, που είναι συμβεβλημένες με τη ρωσική αγορά και «πηγαίνουν καλύτερα από πέρυσι», σημειώνει κ. Γ. Μπούρος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής. Η ζήτηση από τη Ρωσία και τις βαλκανικές αγορές είναι αυξημένη τη φετινή περίοδο, λόγω και της εύκολης οδικής πρόσβασης στον προορισμό, αλλά και των εκπτώσεων που έχουν γίνει και εφέτος στις τιμές έως και 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στην πλειοψηφία τους οι ξένοι τουρίστες έρχονται στα ξενοδοχεία με το σύστημα «all inclusive», εξηγεί ο κ. Μπούρος. Ο ίδιος αν και χαρακτηρίζει «πολύ καλή» την κίνηση από το εξωτερικό, εκφράζει ανησυχία για την ελληνική αγορά. «
Φοβόμαστε τους Ελληνες», λέει διστάζοντας να εκτιμήσει συνολικά τη σεζόν, καθώς η απουσία των Ελλήνων παραθεριστών που εφέτος βιώνουν μια πιο δύσκολη χρονιά ήταν αισθητή στην περιοχή τους προηγούμενους μήνες και θα είναι καθοριστική για τα ετήσια έσοδα στην Πιερία, παρ' όλο που δεν αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών τους θερινούς μήνες. «Οι Ελληνες ξοδεύουν περισσότερα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και προσθέτει ότι είναι οι επισκέπτες που «κινούν τα μαγαζιά» όλο τον χρόνο.

Χάρη στις βαλκανικές χώρες και τη ρωσική αγορά οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής φθάνουν το 90%, κυρίως όσα είναι άνω των 70 δωματίων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής κ. Γ. Τάσιος, εκτιμώντας ότι με προϋπόθεση να υπάρχει «ηρεμία στη χώρα», οι διανυκτερεύσεις στον νομό μπορεί να αυξηθούν κατά 8%-10%, στα επίπεδα του 2009. Τα μεγέθη τον Ιούνιο είναι αρκετά ενισχυμένα σε σχέση με το 2010, που οι πληρότητες τον αντίστοιχο μήνα κυμαίνονταν στο 70%, αλλά και από τον περασμένο Μάιο που δεν ξεπέρασαν το 35%.

Πρωταγωνιστές της σεζόν μέχρι σήμερα είναι οι επισκέπτες από τη Ρωσία και τη Σερβία, αγορές που σημειώνουν άνοδο 10%, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει αύξηση στην πρώτη χερσόνησο της Κασσάνδρας, εξαιτίας της δραστηριότητας των ταξιδιωτικών οργανισμών Thompson και Thomas Cook, εξηγεί ο κ. Τάσιος. Την ίδια περίοδο η γερμανική αγορά εξακολουθεί να κινείται πτωτικά σε ποσοστά 5-7%, ενώ «άφαντοι» είναι και οι Ελληνες, όπως σημειώνει, τονίζοντας ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «η κίνηση από Ελληνες ήταν μηδενική», στοιχείο που προκαλεί «προβληματισμό» για την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς και για την υψηλή σεζόν.


Στη Χαλκιδική δεν εφαρμόζεται ευρέως το σύστημα «all inclusive», μια και μόλις 15 ξενοδοχεία από τα 200 το έχουν υιοθετήσει. Παρ' όλα αυτά οι τιμές των καταλυμάτων έχουν μειωθεί έως 15% τη φετινή χρονιά, προσθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός «οφείλει στις τιμές» το προβάδισμα που έχει πάρει εφέτος και τονίζει ότι στην αρχή της σεζόν πραγματοποιήθηκαν πολλές προκρατήσεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι προσφορές της «τελευταίας στιγμής». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις «δεν υπάρχει από τις 20 Ιουλίου» και μετά, ενώ προσθέτει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα στο εξωτερικό, δείχνει να επηρεάζει και τη ρωσική αγορά, σε ό,τι αφορά τις απεργίες και τη γενικότερη αναστάτωση.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/89C0810AE28A1FFC465E51CB9CFFB06F.jpg 















Χριστίνα Πουτέτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: