Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Συμφωνία για τα νέα μέτρα από Παπανδρέου-Μπαρόζο Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήχθη σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

http://photo.kathimerini.gr/xtra/media/photos/papandreou-barroso.jpg 

Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Συνάντηση με αντικείμενο όλες τις παραμέτρους της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω του δημοσίου χρέους, είχε αργά χθες το ...
βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα - κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στο χώρο όπου γίνονται οι δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη δήλωσή του παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και «στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των «27», των «17», αλλά και πέραν της Ευρώπης». Πρόσθεσε ακόμη, πως «κι εντός της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση», ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης «να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ένωσης».
Ο Ζοζέ Μπαρόζο, στη γραπτή του δήλωση, εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος «να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα -όπως αναφέρει- «με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει ότι «όπως γνωρίζουμε όλοι, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Έχω απόλυτη επίγνωση -συνεχίζει- των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί: «εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Όπως κι ο κ. Βαν Ρομπέι νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Ως εκ τούτου -τόνισε- πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».
Κι ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε: «Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: