Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Απολογισμός Πάγκαλου για το κέντρο της Αθήνας - Συνολικά το 2010 απελάθηκαν από την Ελλάδα 17.340 αλλοδαποί και άλλοι 2.530 το πρώτο τετράμηνο του 2011

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/8E763F011ACB491D14FA3DAB8C0ECA8D.jpg 
Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011 
Τον πρώτο απολογισμό για την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:


- έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και η αστυνόμευση. Μέσα σε έναν μήνα η Αστυνομία πραγματοποίησε στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.231 αστυνομικοί. Ελέχθησαν 4.924 άτομα, 699 οχήματα και 135 καταστήματα. Προσήχθησαν στα Αστυνομικά Τμήματα 2.421 άτομα και συνελήφθησαν 250.
- το 2010 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 132.524 άτομα (αύξηση 5% σε σχέση με το 2009). Ανω του 90% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πραγματοποιείται στα σύνορα της χώρας μας. Η αλλαγή της πολιτικής ελέγχων και αποτροπής, καθώς και σειρά διπλωματικών ενεργειών οδήγησε στη μείωση της μεταναστευτικής ροής, αφού στο πρώτο τετράμηνο του 2011 συνελήφθησαν 20.002 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 36.138 άτομα. Η μείωση, μάλιστα, της παράνομης εισόδου από τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα φθάνει το 96,3% (τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011 εισήλθαν 108 άτομα έναντι 2.956 της αντίστοιχης περιόδου του 2010).
- το 2010 απελάθηκαν 17.340 αλλοδαποί, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011, 2.530. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 4 εθνικές επιχειρήσεις επιστροφών με πτήσεις charter (Αίγυπτος, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία). Το πρώτο τετράμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν ήδη 3 ειδικές πτήσεις (δύο στη Νιγηρία και μία στη Δομινικανή Δημοκρατία). Μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής, το 2010 επέστρεψαν 824 αλλοδαποί και το πρώτο τετράμηνο του 2011, 203.
- υπογράφτηκε το μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας για την υλοποίηση ενός ξενώνα «μιας νύχτας» (night shelter).
- έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του «καθεστώτος ανοχής» για τους μη νόμιμους μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν, ώστε να προστατευθεί η νομιμότητα και η ασφάλεια.
- προκηρύχθηκε και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων, η δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη όπου θα εμφαίνονται τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του μεταναστευτικού πληθυσμού. Η εθνική απογραφή που έχει ήδη διενεργηθεί, θα δώσει επίσης ορισμένα σχετικά στοιχεία.
- μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση αδειών παραμονής από 200 στα 120 ένσημα, με στόχο την διατήρηση σε καθεστώς νομιμότητας όσων ήδη διέμεναν και εργάζονταν νομίμως στη χώρα.
- προχωρά το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία (52/2009) που προβλέπει κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς.
- το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και άλλους συναρμόδιους, κατά περίπτωση, φορείς, διενήργησε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 113 ελέγχους σε ακίνητα του κέντρου των Αθηνών όπου διέμεναν μη νόμιμοι μετανάστες με στόχο τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων. Ακόμη εντόπισε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 41 αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες υπήρχαν παραποιημένα προϊόντα ή απομιμήσεις («μαϊμούδες»). Συνολικά κατασχέθηκαν 4.289.351 προϊόντα, αλλά ο τελικός αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις αποθήκες. Σημειώνεται ότι μόνο στις 20 από τις 41 αποθήκες, η αξία των κατασχεμένων προϊόντων υπερβαίνει τα 110.000.000 ευρώ.
- έχει εκπονηθεί η Μελέτη - Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι.
- έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και το υπουργείο Οικονομικών για την θέσπιση οικονομικών κινήτρων για Γεράνι και για Κεραμεικό-Μεταξουργείο.
- έχει εκπονηθεί η μελέτη και έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης για τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και ανάπλαση οδού Αγορακρίτου.
- έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης για την Πλατεία Θεάτρου.
- δημιουργήθηκε κέντρο ΣΑΣ (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής). Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε το κτήριο.

Επίσης, υλοποιούνται ήδη από την Αστυνομία, οι εξής δράσεις:

- Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Δημοτικής Αστυνομίας, του Δήμου Αθηναίων, καθώς και Εισαγγελικός Λειτουργός για τον εντοπισμό αποθηκών - πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου,
- Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων 3 Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα,
- Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης "ΔΙΑΣ" και ομάδων "¨Ζ",
- Μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα,
- Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες,
- Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες,
- Συγκρότηση συνεργείων, δύο φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών -ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα -παλαιά κτήρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.(ΒΗΜΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: