Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος Εκφράζονται απορίες και επιφυλάξεις ακόμη και μεταξύ βουλευτών και στελεχών της συμπολίτευσης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/C900DBB82782BA56986CD760C7143C13.jpg 
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Απορίες και επιφυλάξεις εξακολουθούν να προκαλούνται, ακόμη και μεταξύ βουλευτών και στελεχών της συμπολίτευσης, αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τις... επιπτώσεις της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στην οποία επανήλθε την Κυριακή ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Για τους περισσότερους είναι σαφής η προσπάθεια να συνδυαστεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με μία σειρά παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, μία διαδικασία που περιγράφεται πλέον ως «αλλαγή του πολιτικού συστήματος».
Παρά ταύτα, έως και σήμερα παραμένει ασαφές τόσο το ακριβές πλαίσιο και περιεχόμενο της διαδικασίας, το οποίο ούτε και χθες αποσαφηνίστηκε κατά την πρεμιέρα του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Η. Μόσιαλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ολοκληρωμένη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος.
Πάντως, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι εντός των επόμενων ημερών, την προσεχή εβδομάδα, θα συσταθεί μία 25μελής ομάδα «σοφών», η οποία θα επεξεργαστεί τη διαδικασία και θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το προσεχές φθινόπωρο.

Με βάση την ασάφεια που επικρατεί, αλλά και τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, οι εκτιμήσεις πολλών συντείνουν στο ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα, ή τις ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις ενός δημοψηφίσματος, που σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι και το πράσινο φως για τη διεξαγωγή εκλογών, είτε σε περίπτωση απόρριψης των διλημμάτων που θα τεθούν, είτε σε περίπτωση θετικής έκβασης.
Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, σημειώνουν δύο κρίσιμα ζητήματα:

- κατ' αρχάς, ότι διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος δεν μπορεί να προχωρήσει πριν το 2013, μία πενταετία δηλαδή έπειτα από την προηγούμενη. Με την επισήμανση αυτή διευκρινίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, μέσω μίας δημοψηφισματικής διαδικασίας. Το μόνο που θα έχει επιτευχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο θα είναι μία καταγραφή των θέσεων των πολιτών επί των συγκεκριμένων ζητημάτων για τα οποία θα τεθούν ερωτήματα.
- Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνεται είναι ότι όποια κι αν είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πολίτες στα δημοψηφίσματα, αυτά δεν δεσμεύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Επιστρατεύοντας ένα ακραίο παράδειγμα, έμπειρος κοινοβουλευτικός ανέφερε σε ένα δημοψήφισμα τέτοιου τύπου θα υπήρχε κίνδυνος να προκύψει έως και αποτέλεσμα που θα προσκρούει στο σύνταγμα το ίδιο, ενώ πολλά από όσα έχουν ακροθιγώς περιγραφεί μέχρις στιγμής δεν χρειάζονται καν δημοψήφισμα.

Υπό την έννοια αυτή, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος για θέματα θεσμικά είναι αμφίβολα και ότι πίσω από μία τέτοια κίνηση θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναζητούνται και τα επόμενα βήματα, ειδικώς στην τρέχουσα συγκυρία και με δεδομένο το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.(ΒΗΜΑ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: