Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ήξεραν και σιωπούσαν στην Ευρώπη;

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/d9d2e77bedd51d355609b48e9ca53552_L.jpg 
Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Νέα στοιχεία για τερατογενέσεις από φυτοφάρμακο κατέθεσε ο Μιχ. Τρεμόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο

Από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 γνώριζαν η χημική ...
βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις συγγενείς δυσπλασίες σε βρέφη (τερατογενέσεις) που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Παρόλα αυτά κράτησαν τους πολίτες στο σκοτάδι, όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη έκθεση διεθνών επιστημόνων και ερευνητών, με τίτλο "Roundup και συγγενείς δυσπλασίες: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;"
Τα συμπεράσματα της έρευνας και τα ζωτικής σημασίας ερωτήματα, έφερε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία από δικές της μελέτες γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι η δραστική ουσία glyphosate του Roundup, προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες σε πειραματόζωα. Η γερμανική κυβέρνηση το γνώριζε τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, όταν  είχε αξιολογήσει τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας, παρέχοντας την έγκριση χρήσης του ζιζανιοκτόνου για λογαριασμό της ΕΕ. Η Κομισιόν ήταν ενήμερη ήδη από το 2002, όταν υπέγραψε την έγκριση για το glyphosate. Κι όμως, μόλις πέρσι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων, BVL, δήλωνε προς την Κομισιόν ότι «δε στοιχειοθετείται "τερατογένεση” για το glyphosate», παραβλέποντας περσινή ανεξάρτητη μελέτη που δείχνει ότι Roundup και glyphosate έχουν προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε βατράχια και κοτόπουλα, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται νόμιμα στον τομέα των γεωργικών ψεκασμών. Το Glyphosate σχεδιαζόταν κανονικά να επαναξιολογηθεί το 2012. Μόλις πέρσι όμως, η Κομισιόν έδωσε νέα παράταση, χωρίς αξιολόγηση, έως το 2015.
Ο Μ. Τρεμόπουλος ρωτά αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη νέα έκθεση για το Roundup, όπως και για τα πορίσματα των μελετών της βιομηχανίας. Ρωτά επίσης αν βάσει των νέων αποκαλύψεων η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την παράταση και να προχωρήσει στην άμεση ανεξάρτητη ανασκόπηση των ευρημάτων των πρωτότυπων μελετών της βιομηχανίας, υπό το πρίσμα του συνόλου των επιστημονικών ευρημάτων, όπως άλλωστε απαιτεί και ο Κανονισμός για τα φυτοφάρμακα (1107/2009).
«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα πρόκειται για βαρύτατο έγκλημα διαρκείας κατά των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εγκληματικό να γεννιούνται παιδιά με προβλήματα υγείας για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή οι υπηρεσίες που είχαν ταχθεί να τα προστατεύσουν προτίμησαν να προσφέρουν αθέμιτη προστασία στα οικονομικά συμφέροντα που όφειλαν να ελέγχου», κατέληξε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: