Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ρίχνει γέφυρες στις Βρυξέλλες Σε έναν κύκλο συµµάχων στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προσδοκά ο Σαµαράς

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρν (δεξιά) έχει συχνή επικοινωνία  µε τον Αντώνη Σαµαρά (µαζί σε φωτογραφία αρχείου) και στη Συγγρού  εκτιµούν ότι µπορεί να συµβάλει στη διαµόρφωση κλίµατος κατανόησης για  τις θέσεις της Ν.∆. εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Εναν κύκλοσυµµάχων στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προσπαθούν ναεξασφαλίσουν στη Ν.Δ., µε την προσδοκία ότι θα.. δηµιουργήσουν ένα ανάχωµα σε µια σφοδρή επίθεση που ενδέχεται να αντιµετωπίσει ο Αντώνης Σαµαράς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ), µεθαύριο Πέµπτη στις Βρυξέλλες.

Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι η ελληνική κρίση και, συνακόλουθα, η στάση της Ν.Δ. απέναντι στο Μνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θααποτελέσουν κεντρικό ζήτηµα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ – καιτις ανησυχίες τους ήρθε χθες να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εξέχον µέλος της γερµανικής αποστολής στο ΕΛΚ ως πρόεδρος του κόµµατος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για την τακτική που ακολουθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση στη χώρα µας. «Δεν µπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόµµα στην Ελλάδα, να µπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας», ανέφερε ο κ. Ζεεχόφερ στη γερµανική έκδοση των «Financial Times» και, επισηµαίνονταςότι η στάση της Ν.Δ. θασυζητηθεί στη σύνοδο του ΕΛΚ, κατέληξε: «Επιθυµώ την υποστήριξη των συντηρητικών κοµµάτων για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους. Σ’ αυτό πρέπει να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάµεις». Οπως σηµειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαµαρά, το χειρότερο σενάριο για τη Ν.Δ. είναι, πέραν των υποδείξεων ή πιέσεων για αλλαγή στάσης, στη σύνοδο του ΕΛΚ να επισηµοποιηθεί ένα κλίµα αποµόνωσης του κόµµατος από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια. Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιµούν ότι, τελικώς, η συζήτηση δεν θα ξεφύγει από τα όρια της «πολιτικής διπλωµατίας» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τη χρονική άνεση που απαιτείται για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις και ενστάσεις του για το σχέδιο που έχει βάλει σε εφαρµογή η τρόικα στην Ελλάδα. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, ο κ. Σαµαράς να βρεθεί αντιµέτωπος µε ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, κυρίως από την πλευρά της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενδεχοµένως και από πολιτικούς ηγέτες σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία)

ή κεντροευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Σλοβακία) που ακολουθούν ή κινούνται παράλληλα µε τη γερµανική γραµµή για την αντιµετώπιση της κρίσης.

Ανάλογα µε την ένταση των επιθέσεων, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. είναι έτοιµοι, κατά τις ίδιες πηγές, να βάλουν σε εφαρµογή διαφορετικά σενάρια ως προς την αντίδραση του κ. Σαµαρά. «Δεν πρόκειται να εµφανιστεί στη σύνοδο ως ένας αδιάλλακτος αρχηγός, όπως επιχειρούν διάφορα κέντρα να τον εµφανίσουν, αλλά εάν χρειαστεί θα είναι προετοιµασµένος ακόµη και για σύγκρουση...», λένε µε έµφαση. Τα βασικά όπλα του θα είναι το «ναυάγιο» της πρότασης για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» στην Ελλάδα, το οποίο θα το χρεώσει αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και η τελευταία έκθεση των εκπροσώπων της τρόικας, η οποία – όπως αναφέρουν – κάθε άλλο παρά για αδιαλλαξία κατηγορεί τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωµατική αντιπολίτευση ευελπιστούν ότι οι συντηρητικοί ηγέτες από Ισπανία (Μαριάνο Ραχόι), Πορτογαλία (Πέδρο Πάσος Κοέλιο) και Ιρλανδία (Εντα Κένι), µε τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο κ. Σαµαράς, θα προβάλουν µια εικόνα πολιτικής αλληλεγγύης στη Ν.Δ., έστω κι αν δεν βρεθούν στην πρώτη γραµµή για τη στήριξή της. Αναγνωρίζουν ότι για τους κ.κ.

Κοέλιο και Κένι, που εξελέγησαν πρόσφατα πρωθυπουργοί στις χώρες τους και εφαρµόζουν τα δικά τους Μνηµόνια, θα είναι δύσκολο να βρεθούν σε τροχιά ρήξης µε τον γαλλογερµανικό άξονα στο ΕΛΚ, αλλά θεωρούν ότι µπορούν µε τις παρεµβάσεις τους να ενισχύσουν την επιχειρηµατολογία του κ. Σαµαρά για επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου.

Στη διαµόρφωσηενόςκλίµατος κατανόησης για τις θέσεις της Ν.Δ.

εκτιµούν οι ίδιες πηγές ότι µπορεί να συµβάλει και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρν, ο οποίος έχει συχνή επικοινωνία µε τον κ. Σαµαρά και επηρεάζει τη στροφή που καταγράφεται στη βελγική πολιτική σκηνή υπέρ της στήριξης της Ελλάδας χωρίς να προκαλείται «ασφυξία» στους Ελληνες.
(ΝΕΑ)

Ενώ επιµένουν οι δηλώσεις για τη στάση της Ν.Δ. στο Μνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: