Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο χαρισματικός και ο άλλος

Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Μπορούμε να ειρωνευτούμε και να απαξιώσουμε τον ανασχηματισμό: «όλοι ίδιοι είναι». Κατόπιν μπορούμε να βάλουμε δίπλα δίπλα τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να διαπιστώσουμε αν...
στέκει ο αφορισμός για το υπουργείο Οικονομικών. Ο ακαμάτης που έφυγε είναι «ίδιος» με τον αντικαταστάτη του; Μάλλον όχι. Κατ’ αρχάς δεν έχουν τις ίδιες σπουδές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει εμβαθύνει στα οικονομικά. Ξέρει από αριθμούς. Τους ξέρει τόσο καλά που βλέπει και τους ανθρώπους ως αριθμούς. Δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε «χιλιάδες ευρώ», «χιλιάδες ανέργους», «χιλιάδες φτωχούς». Είναι όλα «χιλιάδες». Ο κ. Βενιζέλος είναι ειδικός σε ζητήματα δικαίου οπότε μέσα από αυτό το πρίσμα θα κρίνει τα όσα θα παρουσιάζουν οι τεχνοκράτες σύμβουλοί του.
Υπάρχει μια ακόμη διαφορά μεταξύ των δυο πολιτικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε διοικήσει τίποτε μέχρι πρόπερσι. Το αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του ήταν να κάνει ασκήσεις επί χάρτου («κοινωνία της πληροφορίας») σε ένα γραφειάκι στα υπόγεια του Μαξίμου. Το ελληνικό κράτος το γνώριζε θεωρητικά. Αντιθέτως ο κ. Βενιζέλος έχει θητεύσει ως υπουργός στο Μεταφορών, στο Δικαιοσύνης, στο Ανάπτυξης και στο Πολιτισμού. Ξέρει από κοντά τι εστί κρατικός μηχανισμός και μπορεί πολύ καλά να καταλάβει πως λειτουργούν οι λευκές απεργίες, ποια είναι τα προβλήματα εφαρμογής των αποφάσεων, γιατί υπάρχουν δυσλειτουργίες. Επιπλέον έχει συναναστραφεί πολύ κόσμο: συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, καλλιτέχνες. Εν ολίγοις έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την Ελλάδα. Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα: ξέρει ότι δεν μπορείς κανείς να ζήσει με 520 ευρώ. Τούτο δεν του δίνει περιθώριο να κάνει θεαματικές αυξήσεις εκεί όπου χρειάζεται αλλά τουλάχιστον έχει τη γνώση.
Για να μην γελιόμαστε. Το Μνημόνιο δεν φεύγει επειδή ήλθε ο Ευάγγελος. Πάντοτε όμως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και αναμένουμε από τον νέο υπουργό Οικονομικών να λειτουργήσει υπέρ αδυνάτων. Όταν έλεγε ότι έχει στο μυαλό του τον κάθε άνεργο προσωπικά δεν το έλεγε επειδή είναι φαφλατάς. Το λέει και το πιστεύει ασχέτως αν δεν μπορεί να μηδενίσει τα ποσοστά της ανεργίας. Και ένα τελευταίο: δεν υπάρχει ζυγός φαιάς ουσίας για να συγκρίνουμε τον πρώην και τον νυν υπουργό Οικονομικών. Θα αρκεστούμε λοιπόν σε όσα λένε οι συνάδελφοί τους. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν λένε κάτι. Τουναντίον για τον κ. Βενιζέλο πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ο ευφυέστερος της παράταξής του. Κάτι είναι κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: