Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σκληρό πρέσινγκ για συναίνεση από το ΕΛΚ στη ΝΔ Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να δεχτεί ο κ. Σαμαράς στη μεθαυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/7992CDED46D4D705D3345AEE5CA680FC.jpg 
Τρίτη 21 Ιουνίoυ 2011
Αντιμέτωπος με τις πιο ισχυρές πιέσεις από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς στη μεθαυριανή Σύνοδο του... Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Μια σειρά κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς υπεραμύνεται της άποψης, ότι στην Ελλάδα δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και δημαγωγίες αλλά για την επίδειξη πνεύματος υπευθυνότητας και συναίνεσης με την υιοθέτηση των αποφάσεων που απαιτούνται.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χορστ Ζεεχόφερ, προέδρου του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU που «κάρφωσε τη ΝΔ λέγοντας, πως «δεν μπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα, να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας». Μάλιστα, αφού είπε ότι «η στάση της Ν.Δ. προκαλεί εκνευρισμό στο ΕΛΚ» ανήγγειλε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Η κίνηση του Eurogroup να ζητήσει τη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με επισήμανσή της σε επίσημο κείμενο, αλλά και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κεντροδεξιών στελεχών, αποτελούν σαφές δείγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην καρδιά της ΕΕ.

Η στάση της Ν.Δ. και η άρνησή της να συναινέσει έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις τάξεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που καθημερινώς τις τελευταίες ημέρες, ασκεί εντονότατη πίεση.

Όμως, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το κλίμα που υπάρχει στην Ε.Ε., θεωρώντας ότι αυτό διαμορφώνεται από κυβερνητικούς παράγοντες, που επιχειρούν να τον εμφανίζουν δογματικό, λαϊκιστή και ανεύθυνο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των ευρωπαϊκών κέντρων και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, αναφέρουν ότι δεν αναφέρεται σε κανένα ευρωπαϊκό επίσημο κείμενο ως προαπαιτούμενη η συναίνεση της Ν.Δ. για να δοθεί η πέμπτη δόση.

«Δεν λένε πουθενά ότι πρέπει να συναινέσει ο κ. Σαμαράς» υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες και τονίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Στο επιτελείο του πρόεδρου της ΝΔ επισημαίνουν, ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα καλύτερο, τις τελευταίες ώρες επικοινωνιακό πεδίο για την κυβέρνηση, λόγω και της αναβάθμισης του κ. Ευ. Βενιζέλου, δεν θα αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «το μνημόνιο είναι εδώ», θα επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα πιέσει περαιτέρω την ελληνική κοινωνία και υπεραμύνονται της άποψης, ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά δικαιώνεται και δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει.

Ανησυχία σε βουλευτές

Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές, του φιλελεύθερου τμήματος, μιλάνε για μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδο στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ν.Δ., μια εκτίμηση που χαρακτηρίζεται ως ανυπόστατη από ηγετικά στελέχη του κόμματος, που αρνούνται την κριτική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται «σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση».

Μάλιστα, καταγράφονται ενστάσεις για το γεγονός ότι κλείνουν οι δίαυλοι στην Ε.Ε. για τη Ν.Δ. και θεωρούν ότι θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και πρέπει σε αυτό να συμβάλλουν μια σειρά στελεχών με ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ορισμένα στελέχη προεξοφλούν ότι τον κ. Σαμαρά τον αναμένει ένα ιδιαίτερα περίεργο κλίμα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ενδεικτικό στοιχείο που αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί μόνο συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αν και είχε γίνει προγραμματισθεί στο περιθώριο της Συνόδου, εδώ και περίπου ένα μήνα.
«Δεν ισχύει ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΝΔ τον συνάντησε πριν δυόμισι εβδομάδες, όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες» τόνισε συνομιλητής του κ. Σαμαρά και υπενθύμιζε ότι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αρνούμενος ότι το κλίμα είναι βαρύ για τη Ν.Δ. στους κόλπους της ευρωδεξιάς.

Ο αντίλογος έρχεται από στελέχη της ΝΔ που υπενθυμίζουν από την πλευρά τους το συγκεκριμένο ταξίδι του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, το οποίο δεν ήταν και ιδιαίτερα πετυχημένο και αποδυνάμωσε τη θέση του κόμματος. Μάλιστα θύμιζαν τις δηλώσεις των κκ. Μπαρόζο και Ρομπάι για συναίνεση και ειδικά του τελευταίου που ζήτησε από τον κ. Σαμαρά, όπως καταγράφηκε στην επίσημη δήλωσή του, «να είναι συνεργάσιμος».

«Η ΝΔ προκαλεί εκνευρισμό στο ΕΛΚ»


Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των στελεχών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που ζητάνε από τον κ. Σαμαρά να συναινέσει, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του Χορστ Ζεεχόφερ, Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU που συμμετέχει στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

Μόνο τις τελευταίες 36 ώρες καταγράφηκαν οι εξής δηλώσεις. Ενδεικτικά:

«Επιθυμώ την υποστήριξη των συντηρητικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σ΄ αυτό πρέπει να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η στάση της Ν.Δ. προκαλεί εκνευρισμό στις τάξεις του ΕΛΚ» λέει ο κ. Ζέχοφερ.

* Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα την έγκριση νέων μέτρων από την ελληνική βουλή και συντάσσεται πλήρως με την έκκληση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup προς την ελληνική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα.

*Ο κεντροδεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, ζήτησε επιτακτικά από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να υποστηρίξουν τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή στις 28 Ιουνίου είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη και την ΕΕ.
ΒΗΜΑ - ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: