Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ώρα για αλλαγές...

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Την πιο επιτυχημένη κριτική για την συζήτηση επί του προϋπολογισμού την έκανε ο Σταμάτης Φασουλής στα ΝΕΑ. Παρακολουθείς τους βουλευτές να αληλοϋβρίζονται και να καταγγέλλουν, επισήμανε, και το μόνο που δεν ακούς είναι να μιλάνε με ...
οικονομικούς όρους. Δεν είναι τυχαίο βέβαια. Κριτική για αστοχίες και καθυστερήσεις μπορεί να γίνει σκληρή. Εναλλακτική πρόταση για την οικονομία ωστόσο ακόμα δεν έχει διατυπωθεί.

Η διαπίστωση όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι βουλευτές και μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένοι. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Κι αν μεν διαφωνούν επειδή θα ήθελαν μια διαφορετική οικονομική πολιτική τότε λίγα θα μπορούσαν να γίνουν. Είναι φανερό ωστόσο ότι αυτό που περισσότερο τους ενοχλεί είναι ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, το γεγονός δηλαδή ότι καλούνται τελευταία στιγμή να ψηφίσουν χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και να έχουν ενημερωθεί ή ότι ανακοινώνονται μέτρα χωρίς σοβαρή προετοιμασία στην κοινή γνώμη με αποτέλεσμα να έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα.

Μερικές φορές βέβαια οι διαφωνίες είναι προσχηματικές: στην πραγματικότητα διαμαρτύρονται γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης. Το ότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας ωστόσο στην κυβέρνηση ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί δεν το αρνούνται. Οι αιτίες είναι πολλές. Υπεύθυνος για να το αντιμετωπίσει είναι ένας. Ο Γιώργος Παπανδρέου. Πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε την δημιουργία ομάδας σχεδιασμού. Σήμερα βρίσκεται χαμένη στο άγνωστο χωρίς να έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο επιτελικό όργανο. Έτσι κανείς δεν γνωρίζει με ποιες διαδικασίες και από ποιους λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ακόμα και οι υπουργοί απλώς ενημερώνονται στο υπουργικό συμβούλιο όταν είναι πλέον αργά για να αλλάξει οτιδήποτε . Είναι φανερό ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να περπατήσει για πολύ ακόμα.

Κι αν δεν αλλάξει τότε μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το μείζον- την επιτυχία δηλαδή της ίδιας της προσπάθειας για την σταθεροποίηση της οικονομίας.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: