Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 "Ψήφος εμπιστοσύνης" με... γκρίνιες

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010  Ελλάδα
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011. Η κυβέρνηση έλαβε "ψήφο εμπιστοσύνης", όμως δέχθηκε τα βέλη βουλευτών της συμπολίτευσης.
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο... αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ταυτόχρονα, είπε, ότι είναι ώρα να "τρέξει" η κυβέρνηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και να μπει μπροστά στο θέμα των συνεργασιών, που κρίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία.

"Στρίψτε τώρα το τιμόνι" κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας και ταυτόχρονα ζήτησε να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική "τώρα, όχι αύριο". "Σας το λένε κι οι δικοί σας", είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, προσθέτοντας "μην ολιγωρείτε άλλο".

"Δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση" στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, "βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης", χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η ίδια υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας".

Κατά του προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους. Κατά την κ. Σακοράφα, "η χώρα μας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αφέθηκε κι έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Η πολιτική κρίση του καθενός, αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα, αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ή ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας".

Η ίδια υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας "είπε 'όχι' στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες" - αλλά και το υπόδειγμα του Ισημερινού, το οποίο επανεξέτασε τις διεθνείς του συμβάσεις σε βάθος 30 ετών και αρνήθηκε να πληρώσει εκείνες που ήταν εμφανώς υπερτιμολογημένες.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. "Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ".

Ο ίδιος συνέχισε: "Τι θα πουν τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτή την 'γενναία' πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ. Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;" ρώτησε ο κ. Οικονόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης σημείωσε ότι με την επιψήφιση του προϋπολογισμού "δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη". Ο υπουργός έκανε μακρά αναφορά στην κρίση, την οποία ενέταξε σε έναν οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται σήμερα σε μία επικίνδυνη περίοδο, στην οποία οι αγορές και οι κερδοσκόποι έβαλαν στο στόχαστρο το ευρώ και τον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η χώρα μας.

Φραστική επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι "υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού", που διαλύει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο. Έκανε λόγο για "προφανή σκοπιμότητα" ορισμένων συναδέλφων του, που "θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: