Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

"Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση"

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010  
Ενοχλήθηκαν η Κυβέρνηση, το Πασοκ και το ΚΚΕ από το περιεχόμενο ενημερωτικού φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου που περιλαμβάνει τις θέσεις της Εκκλησίας για το μνημόνιο και την... σύγχρονη κρίση (όχι μόνο την οικονομική) που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Και την ενόχλησή τους την διατράνωσαν με οργισμένες ανακοινώσεις τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάλιστα… έψεξε την Ιερά Σύνοδο διότι, όπως είπε ανακατεύεται – ενώ δεν έπρεπε – στα «του Καίσαρος» !. Δικηγόρος ο ίδιος έκρινε πως είναι αρμόδιος και στα θεολογικά ζητήματα. Έτσι προχώρησε στη δική του ερμηνεία της ρήσης του κυρίου: «δότε ούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Μτθ. kβ΄21). Ήθελε προφανώς να πει ότι η κρίση έχει να κάνει με χρήματα, είναι δηλαδή οικονομική και μόνο και, κατά συνέπεια, δεν πέφτει λόγος στην Εκκλησία.

Εάν προέβη στη δήλωσή αυτή καθ’ υπαγόρευσιν «άνωθεν» ή εξ ιδίων, άγνωστο. Το ολίσθημα βαρύνει ούτως ή άλλως και τον ίδιο  αλλά και την Κυβέρνηση. Η οποία, αν δεν την εξέφραζαν αυτά που ο κ. Πεταλωτής είπε, θα τον ανακαλούσε στην τάξη. Κάτι που δεν έκανε. Το συμπέρασμα προφανές. Όσο για την ερμηνεία του σχετικού χωρίου της Καινής Διαθήκης ας δούμε αυτή του αείμνηστου καθηγητή Π.Ν. Τρεμπέλα τον οποίο  συνεχάρησαν θερμώς για την «σύντομον ερμηνείαν», αμέσως μετά την έκδοση της , το Οικουμενικό  Πατριαρχείο  Κωνσταντινουπόλεως, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα υπόλοιπα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων καθώς και η Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ερμηνεύει λοιπόν ο Π. Τρεμπελας: «Δώσατε λοιπόν οπίσω εις τον Καίσαρα εκείνα που ανήκουν εις τον Καίσαρα και εις τον Θεόν εκείνα που ανήκουν  εις τον Θεόν. Εις τον Καίσαρα και εις τους άρχοντες ανήκουν οι φόροι και ο σεβασμός και η υποταγή εις τους νόμους, εφ’ όσον αυτά δεν παραβλάπτουν την ευσέβειαν. Η ψυχή σας όμως και ολόκληρον το εσωτερικό σας και ο εαυτός σας όλος ανήκουν εις τον Θεόν».

Ας δούμε τώρα πως βλέπουν την κρίση ο παλιός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κασιμάτης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός .

Ο κ. Κασιμάτης λέει σχετικά: «Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ούτε χρηματοπιστωτική ούτε οικονομική, αλλά κρίση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να εξαθλιώσουμε πλήρως τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία…» Ο άνθρωπος λοιπόν και η αξία του ως ανθρώπου ανήκουν «στον Καίσαρα», στους άρχοντες; Ναι λέει ο κ. Πεταλωτής σ’ αυτούς ανήκουν. Το Ευαγγέλιο όμως λεει ότι ανήκει στο Θεό. Λέτε νάχει δίκιο ο κ. Πεταλωτής;

Ο κ. Δ. Παξινός λέει: «Στόχος μας είναι να βρούμε ξανά τη χαμένη αλληλεγγύη της κοινωνίας μας, των γενεών. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία των θεσμών, των δικαιωμάτων, των αξιών που πρέπει να διαπνέουν μια κοινωνία». Για όλα αυτά ο κ. Πεταλωτής (και η κυβέρνηση) φρονούν ότι είναι δική τους δουλειά και συνεπώς κακώς, κατ’ αυτούς, η Εκκλησία της Ελλάδος διατυπώνει τις απόψεις της και ενημερώνει σχετικά το πλήρωμά της!!! Θέσεις, όπως αυτές του κ. Πεταλωτή, πέραν της αλαζονείας, παραπέμπουν σε μια καθαρά υλιστική και στενόμυαλη θεώρηση της κοινωνίας και του κόσμου. Και δυσκολεύουν το ξεπέρασμα της κοινωνικής, ηθικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης που δεκαετίες τώρα μαστίζει την Ελλάδα. Στην ουσία δυσκολεύουν και την ίδια την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τον Ελληνικό λαό.

Και είναι περίεργο (αν όχι παράλογο) η Κυβέρνηση από τη μια μεριά να καλεί σε συναίνεση και συνεργασία τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα κι από την άλλη να καταδικάζει την Εκκλησία η οποία στην ουσία με το περιεχόμενο του φυλλαδίου της ιεραρχίας συμβάλλει στην κατανόηση της όλης κρίσης και στην προσπάθεια ομαλής, ειρηνικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το κείμενο του φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου, το οποίο συνέταξε και εισηγήθηκε στην Ιεραρχία ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος και εγκρίθηκε από την Ι. Σύνοδο είναι εμπνευσμένο. Μιλάει τα πραγματικά με τη γλώσσα της ευθύνης, της αλήθειας και της Αγάπης.

Το κείμενο του φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου που διενεμήθη από τους ιερείς κάθε εκκλησίας στους πιστούς θα δημοσιευθεί στο αυριανό μας φύλλο. Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: