Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Β.A.S.E. jump στον Όλυμπο

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 Τοπικά
Για ακόμα μια φορά μας εντυπωσίασε ο Στράτος Γιαμούκογλου, ένας από τους μοναδικούς Έλληνες base jumpers, με διεθνή αναγνώριση.
Τον Όλυμπο, διάλεξε αυτήν την φορά, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και το δεύτερο των Βαλκανίων, για να κάνει ακόμα ένα extreme base jump. "Το μυθικό αυτό βουνό, πάντα με γοήτευε, και πάντα πίστευα ότι θα βρω το κατάλληλο exit point από... βράχο για να το τολμήσω" μας λέει ο κ Γιαμούκογλου. Το "base jump" ανήκει στην λίστα με τα "extreme sports" και είναι η ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο. Μόνο το όνομα του σπορ μάλιστα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς το B.A.S.E. αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων Building (κτίριο), Antennas (κεραίες), Spans (γέφυρες) και Earth (κυρίως λόφους), σημεία δηλαδή από τα οποία ένας αθλητής κάνει το άλμα.
Το base jumping μάλιστα θεωρείται και ως το πιο επικίνδυνο σπορ. Λίγοι είναι αυτοί πάντως στη χώρα μας που έχουν ως χόμπι να πέφτουν από βράχους, κτίρια ή γέφυρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη!
Στον Όλυμπο υπήρξε προγραμματισμός και έλεγχος του άλματος και της προσγείωσης μερικούς μήνες πριν καθώς και πλήρη οργάνωση κατά την διάρκεια του εγχειρήματος από την ομάδα υποστήριξης του. Έτσι την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με την ομάδα του (Νίκος Γκασδόγκας, Λιάνα Τζιλίνη και Ιορδάνης Παπαδόπουλος) ξεκίνησαν να ανέβουν την βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου, στην τοποθεσία Ξερολάκι, πάνω στην Κόψη Ναούμ και σε υψόμετρο 2000μ.
Μια αρκετά δύσκολη διαδρομή, χωρίς σηματοδότηση ή χαραγμένο μονοπάτι, μέσα σε άγριο δάσος με ψηλά πεύκα και ρόμπολα, κεραυνοβολημένους κορμούς, πυκνή βλάστηση και σε ορισμένα σημεία σαθρά βράχια. Ήταν μια απαιτητική ανάβαση σε διαδρομή με κλίση που ξεπερνούσε το 35%.
Ξεκίνησαν λοιπόν από τον χωματόδρομο μετά τις θέση σπηλιές και μετά από μια δίωρη ανάβαση έφτασαν στην Κόψη Ναούμ. Μια επιβλητική κόψη από βράχια με αρνητική κλίση και ανάπτυγμα πάνω από 100μ.
Εκεί λοιπόν ο έμπειρος basejumper διάλεξε το πιο κατάλληλο σημείο για το "exit point". Στο συγκεκριμένο σημείο ο βράχος είχε αρνητική κλίση και ύψος περίπου 100μ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, με πλήρη άπνοια.
Με θέα λοιπόν τις επιβλητικές κορφές του Ολύμπου, κάτω από τα Καζάνια και τον Μυτικα, έκανε το πρώτο άλμα στο βουνό των θεών. Το αλεξίπτωτο άνοιξε στα 4 δευτερόλεπτα και μετά από μια πολύ σύντομη πτήση προσγειώθηκε στο έδαφος με ασφάλεια.
Μια δύσκολη και απαιτητική προσγείωση μιας και το έδαφος σε εκείνο το σημείο είναι πετρώδες από πολύ σάρα και κλίση. "Είναι από τα ομορφότερα άλματα που έχω κάνει, αλλά και από τα δυσκολότερα, όσον αφορά την προσγείωση" μας λέει ο κ. Γιαμούκογλου.
Πρωτοπόρος πλέον όσον αφορά το base jump στην Ελλάδα, έχει ανακαλύψει σημεία για άλματα base, για να μπορέσουν να τα μοιραστούν μαζί του και άλλοι base jumpers από όλον τον κόσμο. Στα επιτεύγματα του ανήκουν άλματα στα Μετέωρα, Ζάκυνθο, Σύμη, Κρήτη, Μονεμβασιά και Μέτσοβο.
Έχει ήδη οργανώσει ένα base jump event στην Σύμη με διεθνή συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία που θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Στόχος του είναι να ανοίξει και άλλα, καινούρια exit points στα ελληνικά βουνά και βράχια.
Kείμενο - Φώτο Λιάνα Τζιλίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: