Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τίτλοι τέλους

Τελευταία συνεδρίαση για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας
Έπεσε η αυλαία για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, με τη χθεσινή «ειδική» συνεδρίαση, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι όλοι όσοι κάθισαν στα έδρανα του... νομαρχιακού συμβουλίου, στα 16 χρόνια της διαδρομής του.
vasiko_1 
Σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάνοντας έναν απολογισμό της δικής τους παρουσίας, αλλά και της 16ετούς πορείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.
vasiko_2Από τη συνεδρίαση, απουσίαζαν ο πρώτος αιρετός νομάρχης Πιερίας Πασχάλης Μπροφίδης, καθώς και όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (πλην του Γιώργου Παπαθανασίου) των προηγούμενων νομαρχιακών συμβουλίων. (Γιώργος Πετρίδης, Χρήστος Καραφουλίδης, Αντώνης Ζαρκανέλας και Θανάσης Μπάσδρας).
Τους συναδέλφους του, καλωσόρισε ο τελευταίος πρόεδρος του Συμβουλίου Νίκος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.  «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο ξεκίνημά της αντιμετώπισε προβλήματα, με αρμοδιότητες που δεν ήταν σαφείς και πόρους που υπολείπονταν των αρμοδιοτήτων της», είπε ο κ. Βουλγαράκης, σημειώνοντας πως παρά τις αδυναμίες του κράτους η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατάφερε και επέδειξε έργο και καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών.
Ο κ. Βουλγαράκης, έκανε ειδική αναφορά σε τρεις διατελέσαντες νομαρχιακούς συμβούλους οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά με την παρουσία τους βοήθησαν τον τόπο. «Λείπουν τρεις συνάδελφοί μας, που θα σας καλέσω να χειροκροτήσουμε. Η Αλέκα Καραφυλίδου, ο Τζιάτζιος και ο Μανόλης Βαβύλας».
Παρούσα στη συνεδρίαση και η πρώην αντινομάρχης (και αντιπεριφερειάρχης πλέον) Σοφία Μαυρίδου, στην οποία ο πρόεδρος ευχήθηκε να πετύχει στο έργο της, παρά τις αντιξοότητες «και να κερδίσει το στοίχημα», διαβεβαιώνοντας πως όλοι θα είναι στο πλευρό της για να βοηθήσουν την Πιερία.
«Ευχαριστώ το Θεό για την τύχη που μου επεφύλαξε να διοικήσω 12 χρόνια αυτόν τον τόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Πιερίας εμφανώς συγκινημένος. Ο Γιώργος Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο θεσμό, ενώ εκτίμησε ως απόλυτα  θετική την παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είπε, «συνέβαλε στην άμβλυνση του ελλείμματος Δημοκρατίας» και αποτέλεσε «μαξιλάρι» για κοινωνικές πολιτικές.
Την άποψη, ότι το ισοζύγιο είναι θετικό στην πορεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους νύν και πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν. «Η πολιτεία κατάλαβε ότι έπρεπε να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν το έκανε», είπε ο Γιώργος Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι ο κόσμος πάντα είχε απαιτήσεις από την αυτοδιοίκηση.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Αντώνης Καρπούζας, ενώ ο Ηλίας Τσιτλακίδης, χαρακτήρισε το θεσμό σημαντικό για έναν επιπλέον λόγο «επειδή υπηρετήθηκε από Πιεριείς», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: