Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Πόιντ σύστεμ» για τη φοροδιαφυγή Επιβολή προστίμων με συνοπτικές διαδικασίες και αναδιοργάνωση των Εφοριών προωθεί η κυβέρνηση

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Νέο ποινολόγιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επιβολή προστίμων με συνοπτικές διαδικασίες, γνωστές εκ των... προτέρων στους φορολογούμενους, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει μέρος έστω των «κλεμμένων». Οι αλλαγές στη φορολογία συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αναδιαρθρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμόςκαι να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011), καθώς και όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας. Ακόμη θα προβλέπει την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΟΥ) για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/ καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες).

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στο νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του συστήματος ποινών.

Οι παραβάσεις θα καταγράφονται ηλεκτρονικά για κάθε φορολογούμενο και όποιος είναι υπότροπος θα πληρώνει υψηλότερα πρόστιμα. Πρόκειται στην ουσία για «πόιντ σύστεμ» κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα αποκλείει τη μεσολάβηση εφοριακών.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, που αποτελεί το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες θα αξιοποιούνται πληροφορίες από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: