Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Γιώργος Παπαστεργίου: Οι αγρότες δεν είναι αστυνομικοί

AGROTES_1
Το ζήτημα των εγγυητικών των αγροτών για τη μετάκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης έθεσε στο Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου αντιπροσωπεία αγροτών από το δήμο Δίου... που τον επισκέφθηκε χθες το πρωί.

Το θέμα αφορά όλους τους παραγωγούς του νομού που απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες γης και συνιστά μείζον πρόβλημα, λένε οι αγρότες, καθώς ζητείται πλέον από την τράπεζα η πληρωμή των εγγυητικών, που για τον κάθε αλλοδαπό ανέρχεται στο ποσό των 895 ευρώ, σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης ή φύγει από τη χώρα.
AGROTES_2Μάλιστα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για τον αλλοδαπό που έχουν στην εργασία τους για όλο το διάστημα που διαρκεί η σύμβαση που έχουν υπογράψει και ακόμη και, αν δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές την αποχώρησή του και καταγγείλουν τη σύμβαση, δεν τους επιστρέφεται το ποσό της εγγυητικής, αν δεν διαπιστωθεί ότι ο αλλοδαπός έχει περάσει τα σύνορα.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου οι αγρότες καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους και τα νομικά κενά για τους μετακλητούς εργάτες γης και σημείωσε ότι νόμος πρέπει να επανεξεταστεί και να προσδιοριστούν οι αδυναμίες του.
Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι οι αγρότες που χρησιμοποιούν εποχιακούς εργάτες γης, πέρα από τη γραφειοκρατική διαδικασία που αντιμετωπίζουν για να τους προσκαλέσουν, καλούνται να πληρώσουν ως εγγυητική το ποσό των 895 ευρώ ανά εργάτη, προσθέτοντας ότι «στη σημερινή δεινή οικονομική συγκυρία ουσιαστικά αποτελειώνονται και δεν θα μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά».
Τόνισε επίσης ότι οι αγρότες δεν μπορούν να μετατρέπονται σε αστυνομικούς, όταν μάλιστα έχουν δηλώσει την αποχώρησή του αλλοδαπού και αυτός εργάζεται παράνομα σε κάποια άλλη επιχείρηση ή ιδιώτη. «Την ευθύνη την έχει το κράτος και πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ποινές για τις επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς που έχουν έρθει στην χώρα μας ως μετακλητοί εργάτες γης».
Ο Νομάρχης δευσμεύτηκε ότι θα κάνει παρέμβαση τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητήσει για τη φετινή χρονιά να μην πληρώσει κανένας αγρότης για την εγγυητική και να υπάρξει τροποποίηση του νόμου.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νατσιός τόνισε ότι οι εργοδότες βρίσκονται φέτος σε δεινή οικονομική θέση και ευχαρίστησε τον Νομάρχη για το ενδιαφέρον του. (
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: