Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Μύρισε καλοκαίρι αλλά η χειμωνιάτικη διάθεσή μας σε ο,τι αφορά τα οικονομικά μας …παραμένει. Και πώς να μην παραμείνει όταν ...τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, βρήκαν τη μισή Ελλάδα μ’ένα κομπιουτεράκι στο χέρι να υπολογίζει κερδισμένα και χαμένα.

Εμείς όμως εδώ στην Πιερία επιμένουμε «Καλλικρατικά» και συνεχίζουμε τη διαβούλευση και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Έτσι το Σαββατοκύριακο στήσαμε κάλπες στο δήμο Μεθώνης και συνεχίσαμε τη συλλογή υπογραφών στο δήμο Πιερίων.

Μέχρι την ώρα που έκλειναν αυτές οι γραμμές είχαμε ένα αποτέλεσμα από το δημοτικό διαμέρισμα Αγαθούπολης που μάλλον…μπερδεύει τα πράγματα παρά τα κάνει εύκολα.
Ψήφισαν 138 άτομα, εκ των οποίων οι 66 τάχθηκαν υπέρ του να είναι έδρα το Αιγίνιο και 72 υπέρ του Μακρυγιάλου.

Δεν ξέρω πώς θα πάνε τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, εκείνο που ξέρω είναι πως μάλλον ο πολίτης άρχισε να σκέφτεται συλλογικά και ..Καλλικρατικά.

Πάμε τώρα και στο δήμο Πιερίων που συγκεντρώνει υπογραφές. Ο δήμαρχος Πιερίων κάνει λόγο για συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ορεινού δήμου. Οι υπογραφές θα φτάσουν στα χέρια των υπευθύνων και θα αξιολογηθούν.
Εκτός αν είναι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται.

Μέχρι δημιουργία σελίδας έγινε στο facebook για την υποστήριξη της ένωσης του δήμου Πιερίων και Πέτρας με το δήμο Κατερίνης.
Απόλυτα λογικό και φυσιολογικό. Μόνο που …οποίος έχει αντίθετη άποψη από εσάς παιδιά δεν σημαίνει ότι είναι καιροσκόπος.
Μην τα πάρω στο κρανίο κιόλας.

Στην υπόλοιπη τοπική επικαιρότητα….στο Δίον και στην απίστευτη ιστορία για το ενδεχόμενο μετονομασίας του νέου δήμου σε δήμο Ολύμπου.
Μόνον ως ανέκδοτο το άκουσαν πάντως όσα υπεύθυνα χείλη το άκουσαν.
Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι.

Αρκετά με τα τοπικιστικά μας. Αρχίσαμε να κουράζουμε.

Όμορφες μέρες στην ανοιξιάτικη Πιερία που περιμένει πως και πως τα πρώτα σημάδια τουριστικής κίνησης. Και θα περιμένουμε αρκετά καθώς φαίνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, φέτος θα υπάρχουν απώλειες και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Καλά θα κάνουμε να λάβουμε υπόψη μας την οικονομική κατάσταση του Έλληνα, τη μείωση του επιδόματος αδείας και να αναπροσαρμόσουμε λίγο και τις τιμές μας, τι λέτε;

Δεν αναφέρομαι στα καταλύματα που κατά κύριο λογο έχουν πολύ καλές τιμές. Αναφέρομαι στις μονάδες και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως καφέ, ξαπλώστρες και τα λοιπά.

Ας αναλογιστούμε ότι φέτος είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά και ας φροντίσουμε να μην δυσφημίσουμε και για τα επόμενα 10 χρόνια το τουριστικό μας προϊόν. Αρκετά κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα.

Λέω να κλείσουμε όμορφα σήμερα τη στήλη, χωρίς γκρίνιες και μιζέριες. Για τη μητέρα που γιόρταζε χθες.
Η Γιορτή της Μητέρας (Ιστορικό)


Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεώτερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: