Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εκφραστείτε παρακαλώ!

Με διάφορους τρόπους, τοπικοί παράγοντες, σύλλογοι και φορείς διαφόρων περιοχών της Πιερίας, προσπαθούν να αποτυπώσουν τη λαϊκή βούληση για τον «Καλλικράτη».
Στο Δήμο Πιερίων ξεκίνησαν «μαραθώνιο» συλλογής υπογραφών για το αν επιθυμούν οι δημότες συνένωση με την Κατερίνη ή τη δημιουργία ορεινού δήμου, στο Δήμο Μεθώνης προχώρησαν χθες σε ...δημοψήφισμα για να εκφραστεί η επιθυμία των δημοτών της η έδρα του νέου δήμου να είναι στο Μακρύγιαλο και στο δημοτικό διαμέρισμα Αλωνίων σε λαϊκή συνέλευση για να εκφράσουν τη βούλησή τους να συνενωθούν με την Κατερίνη.
Το τραγικό είναι ότι, σε μια περίοδο που το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες, δεν έχει καθορίσει και τους ακριβείς όρους του παιχνιδιού, αφού νομικά δεν στέκουν τα όποια δημοψηφίσματα, ενώ και οι συλλογές υπογραφών δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι, χωρίς να τις λάβει κανείς υπόψη…


Δήμος Μεθώνης

3ος μνηστήρας για την έδρα

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το άτυπο δημοψήφισμα στο Δήμο Μεθώνης, το οποίο διενήργησαν Ομάδες Πολιτών και σύλλογοι του Δήμου, με σκοπό να εκφραστούν οι δημότες για το εάν επιθυμούν ή όχι, η έδρα του «Καλλικρατικού» Δήμου Πύδνας, να είναι ο Μακρύγιαλος. Μετά τον Κολινδρό και το Αιγίνιο, ο Δήμος Μεθώνης, είναι ο τρίτος «μνηστήρας» για την έδρα του υπό ίδρυση νέου δήμου στην βόρεια Πιερία.

METHONH_1«Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το δίκαιο αίτημά μας η έδρα του νέου δήμου να είναι ο Μακρύγιαλος», δήλωσε ο δήμαρχος Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κόσμου στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αβραμίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τον ορισμό της έδρας του νέου δήμου στον Κολινδρό, τονίζοντας ότι ο δήμος του υπερτερεί έναντι των άλλων δήμων που θα απαρτίζουν το νέο Δήμο Πύδνας, ακόμη και σε πυκνότητα. «Διεκδικούμε την έδρα γιατί είμαστε στο κέντρο του νέου δήμου και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η περιοχή μας να είναι η έδρα του νέου δήμου», υποστήριξε ο δήμαρχος Μεθώνης.
METHONH_2Τη συγκεκριμένη άποψη ενστερνίζεται και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών της Μεθώνης, υποστηρίζοντας ότι ο Μακρύγιαλος υπερτερεί χωροταξικά έναντι των άλλων αφού είναι στη μέση του νέου Δήμου, με γρήγορη και άνετη πρόσβαση όλο το χρόνο.
Επίσης υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος οδικός άξονας του Δήμου Μεθώνης (ανάμεσα σε δύο κόμβους, εθνικής και παλιάς οδού) είναι κίνητρο για την ανάπτυξη κάθε είδους δραστηριότητας με θετική συμβολή στην πρόοδο του τόπου. Διαθέτει τεράστια ακτογραμμή από τα όρια της Ν. Αγαθούπολης μέχρι την Πύδνα, πολλούς και πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους από τη Ν. Αγαθούπολη-Μθεώνη μέχρι την αρχαία Πύδνα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει στο Μακρύγιαλο εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων.
Στα πλεονεκτήματα της περιοχής τους, προβάλουν την υλοποίηση του Εμπορευματικού σταθμού, την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή για τη φιλοξενία του δημαρχείου, καθώς και την ύπαρξη Σιδηροδρομικής Γραμμής η οποία διασχίζει τους τρεις από τους τέσσερις δήμους με δυνατότητα λειτουργίας και του προαστιακού, ο οποίος θα εξυπηρετεί ακόμη και τους ξένους επισκέπτες και τους τουρίστες του νομού μας.


Συντριπτικά υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου οι κάτοικοι της Ρητίνης και της Βρίας

Λαϊκή βούληση και με… υπογραφή

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών, στα δύο από τα τρία δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πιερίων, με τις οποίες οι κάτοικοι της Βρίας και της Ρητίνης δηλώνουν την επιθυμία τους, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης». Οι επιλογές είναι δύο και πολύ συγκεκριμένες: ή θα συνενωθούν με το Δήμο Κατερίνης ή θα εμπιστευθούν τις δυνάμεις του τόπου τους και θα συγκροτήσουν έναν ορεινό δήμο μαζί με το Δήμο Πέτρας.

Άνω του 60% των κατοίκων των δυο διαμερισμάτων του συγκεκριμένου δήμου, έχουν βάλει την υπογραφή τους, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να δηλώνουν υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου. Η συλλογή των υπογραφών γίνεται μόνο σε Βρια και Ρητίνη, αφού οι κάτοικοι του Ελατοχωρίου, εδώ και πολύ καιρό έχουν εκφράσει τη βούλησή τους, τασσόμενοι υπέρ της συνένωσης του δήμου τους με την Κατερίνη.
«Υπάρχει μεγάλη διάθεση από πλευράς κατοίκων να εκφράσουν τη βούλησή τους για το μέλλον του τόπου τους», αναφέρει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πιερίων Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ορεινού Δήμου.
«Περίπου το 60% των κατοίκων των δυο περιοχών έχει υπογράψει, ενώ το ποσοστό υπέρ της δημιουργίας Δήμου Πιερίων, είναι συντριπτικό», αναφέρει ο κ. Βαϊνάς, σημειώνοντας πως η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται, αφού επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι να εκφραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη έκφραση της λαϊκής βούλησης.
«Ελπίζουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας, θα στείλουμε τις εκατοντάδες υπογραφές στον Υπουργό Εσωτερικών, στην ΚΕΔΚΕ, αλλά και στους βουλευτές Πιερίας, με την ελπίδα ότι θα σεβαστούν την πλειοψηφία και θα συνταχθούν με την άποψή της», αναφέρει ο δήμαρχος Πιερίων, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης, πέρα από αυτόν που ακολουθείται στην περιοχή του με τη συλλογή των υπογραφών, αφού ο Δήμος δεν νομιμοποιείται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία φορέων και συλλόγων του Δήμου, οι οποίοι με επιστολή τους και προς τους βουλευτές Πιερίας, έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου, υποστηρίζοντας πως από το σχέδιο «Καλλικράτης» προβλέπεται ξεχωριστή μεταχείριση των ορεινών δήμων και μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους κεντρικούς πόρους.


Λαϊκή συνέλευση στα Αλώνια

Θέλουν Κατερίνη

Μικρή ήταν η συμμετοχή των κατοίκων των Αλωνίων στη λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, ώστε να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων του σχετικά με τον «Καλλικράτη».

ALONIA_1Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέλευση, η πλειοψηφία των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Αλωνίων επιθυμεί τη συνένωσή του με το Δήμο Κατερίνης, καθώς όπως τόνισαν με την πρωτεύουσα του νομού έχουν κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς.
Οι κάτοικοι των Αλωνίων, όσοι τουλάχιστον ήταν παρόντες στη λαϊκή συνέλευση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο συνένωσης με τους άλλους δήμους της βόρειας Πιερίας, ενώ κάποιοι επέκριναν το δήμαρχο Πύδνας, λέγοντας ότι δεν υποστήριξε το αίτημά τους για συνένωση με την Κατερίνη. «Μας πούλησε ο Βασιλειάδης», είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι κάτοικοι των Αλωνίων.
Η λαϊκή συνέλευση εξουσιοδότησε το Τοπικό Συμβούλιο να θέσει σε κάθε αρμόδιο το αίτημα των κατοίκων των Αλωνίων, για συνένωσή τους με το Δήμο Κατερίνης.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: