Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

"Ευρώ-Ασπίδα" κατά των κερδοσκόπων

ecofin3_mΔίχτυ ασφαλείας κατά των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται η ευρωζώνη δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που κράτησαν σχεδόν 10 ώρες το Ecofin  κατέληξε σε συμφωνία για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού..... στήριξης που θα διασφαλίζει το ενιαίο νόμισμα αλλά και τις χώρες μέλη από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ο μηχανισμός θα έχει προς διάθεση για τις χώρες της ΕΕ ποσό 500 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ακόμα 220 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από τις αγορές.
Μετά από διαβουλεύσεις σχεδόν δέκα ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μια συμφωνία για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αξίας σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αποτελούν το ανάχωμα κατά των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται το ευρώ.
Με το σχέδιο διευρύνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορεί να παρέχει δάνεια συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ και στις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.
Όπως δήλωσε, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο "ο μηχανισμός βασίζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την εντός 48ωρου αποδέσμευση ποσών από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν σε μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ένα απρόβλεπτο γεγονός".
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στις εύρωστες χώρες της Ε.Ε. να προσφέρουν, εάν το επιθυμούν, κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια που εκδίδει ένα άλλο κράτος-μέλος, στη βάση διμερών συμφωνιών.

Το ύψος των εγγυήσεων αντιστοιχεί σε 440 δισ. ευρώ ενώ όπως επισημαίνουν, τόσο η Έλενα Σαλγάδο όσο και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, το ΔΝΤ θα παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη ίση τουλάχιστον με το 50% της ευρωπαϊκής συμμετοχής, δηλαδή με 220 δισ. ευρώ.
Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό υποστήριξαν με θέρμη, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Φιλανδία και η Πολωνία.
Τις επόμενες ημέρες, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να ανακοινώσουν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Δήλωση Παπακωνσταντίνου

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού 500 δισ. ευρώ για την Ευρώπη στο σύνολό της στο οποίο θα προστεθούν πόροι από το ΔΝΤ και θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.

Θετικές οι αγορές

Οι αγορές έδειξαν να υποδέχονται θετικά το σχέδιο. Το ευρώ ενισχύονταν κατά 1% κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ενώ ξεπέρασε τα 1,29 δολάρια στα χρηματιστήρια της Ασίας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: