Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

19η Μαΐου-Ημέρα Εθνικής Μνήμης

GENOKTONIA
Ημέρα πένθους και μνήμης η 19η Μαΐου, ημέρα που ξεκίνησε, πριν από 91 χρόνια, η δεύτερη και τελευταία φάση της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό καθεστώς. Φέτος η «μαύρη» επέτειος θα τιμηθεί την .Κυριακή, 16 Μαΐου, και οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Κατερίνης και η Νομαρχία Πιερίας ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις τους.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης οργανώνουν, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8.00 το βράδυ, έκθεση φωτογραφίας, απαγγελίες, προβολή του οδοιπορικού της Γενοκτονίας και τραγούδια από τη μικτή χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων Νομού Πιερίας, ενώ για τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Τουρκία του χθες και του σήμερα θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών Νεοκλής Σαρρής.
Το πρωί της ίδιας μέρας, στις 10.00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, ενώ μισή ώρα αργότερα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου-απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον Νομάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Ν. Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Ν. Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των ποντιακών Σωματείων του νομού και άλλων Συλλόγων.
Από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ήλιου θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός, ενώ κατά τις βραδινές ώρες θα φωταγωγηθούν όλα τα Δημόσια και Δημοτικά καταστήματα και οι τράπεζες.
Δυο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 14 Μαΐου, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν σ' όλα τα σχολεία του νομού ομιλίες-εκδηλώσεις.
Ως γνωστό, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε με νόμο το 1994 ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίζουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: