Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

“ξύπνησε” η Ευρώπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Για «ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας» αποφασίζουν οι υπουργοί  Οικονομικών της ΕΕ
“ξύπνησε”
η Ευρώπη
Για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, ο οποίος θα δραστηριοποιείται με ταχύτητα όταν μια χώρα του ευρώ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, αποφάσιζαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Το σύστημα... αυτό, μέσω ενός πλέγματος συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ, θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όταν μια χώρα του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η δημιουργία του αποφασίστηκε την Παρασκευή το βράδυ, στο Eurogroup κορυφής που ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Εντούτοις δεν ήταν δυνατό να συμφωνηθούν όλες οι πτυχές του μηχανισμού και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν τη σύγκληση του έκτακτου Ecofin.
Εντούτοις, χώρες όπως η Βρετανία αντιτίθενται στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, με το επιχείρημα ότι αφενός δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης και αφετέρου υπάρχει ήδη το ΔΝΤ, το οποίο διαθέτει και τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία. Πάντως, άλλα μη μέλη του ευρώ, όπως η Σουηδία, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους στο μηχανισμό. Ως προς την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ τίθενται εφεξής οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου και οι τράπεζες. Στόχος των «27» να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» πριν ανοίξουν οι αγορές σήμερα, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές. Ήδη την Παρασκευή, οι ηγέτες των 16 χωρών της Ευρωζώνης δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να προστατέψουν το κοινό τους νόμισμα και να αυξήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρoμπάι.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε, από την πλευρά του, ότι «έως την Κυριακή θα έχουμε μία ακλόνητη γραμμή άμυνας» απέναντι στην κερδοσκοπία. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να προστατέψουν η μία την άλλη, επειδή θέλουν να υπεραμυνθούν της Ευρωζώνης ως σύνολο», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Κομισιόν εργάζονταν όλο το Σαββατοκύριακο για τη δημιουργία του μηχανισμού σταθερότητας, οποίος από κάποιους περιγράφεται ως ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ, το οποίο θα είναι έτοιμο να διοχετεύσει εκατοντάδες δισ. ευρώ σε περιστάσεις ανάγκης.
O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν παρέστηκαν χθες στην ετήσια παρέλαση στη Μόσχα για την 65η επέτειο της νίκης κατά του φασισμού και έμειναν στις χώρες τους προκειμένου να εργαστούν για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: