Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κανένας πριν από τα 60 στη σύνταξη μετά το 2015 - 15 μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται κατεπειγόντως στη Βουλή

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας  Λοβέρδος καταθέτει σήμερα στη  Βουλή,
 το νέο Ασφαλιστικό με τις  15 ανατροπές για του  ασφαλισμένους
Μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα συνδικάτα... σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι 15 κυριότερες ανατροπές του νομοσχεδίου είναι οι παρακάτω:

1Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρω(από τον Αύγουστο) με κλιμάκωση της εισφοράς από 3% έως 9%.

2Από το 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Κλείνουν όλες οι «πόρτες» για σύνταξη σε ηλικία κάτω των 60 ετών, ενώ διατάξεις του Ν. 3655/2008 (Πετραλιά) για σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος εξετάζεται να εφαρμοστούν από 1/1/2011- δηλαδή νωρίτερα- κι όχι το 2013. Θα εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις και όσοι απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατάργηση διαφόρων ευνοϊκών διατάξεων για πλασματικό χρόνο εργασίας χάριν εθελουσίας εξόδου.

Περικοπή επικουρικών
3Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. Θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες (σ.σ.: πρόκειται για δυσμενέστερη διάταξη από αυτή που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά).

4Από 1/1/2011 θα καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Δεν θα επηρεαστούν όσες συντάξεις καταβάλλονται.

5Θα ισχύσει για όλους όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/7/2011 νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

6Καταβολή εισφορών σε δεύτερο Ταμείο (ΙΚΑ) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλο επάγγελμα και στον ιδιωτικό τομέα.

7Οσοι προσληφθούν από 1/1/2013 ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα ενταχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ. 8Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης (6% ετησιως) των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιες καλύψεις
9Θα διαχωριστούν πλήρως οι κλάδοι των συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προοπτική (σε βάθος 8-10 ετών), να εξισωθούν και οι παροχές- «καλύψεις» που έχουν οι ασφαλισμένοι. Θα ανακοστολογηθούν οι «καλύψεις» που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά.

Το ποσοστό αναπλήρωσης
10Αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 1/1/2018 δεν θα θιγούν. Ομως, εάν έχουν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που ισχύει στο ΙΚΑ, (2% των μηνιαίων αποδοχών) θα πρέπει να υπολογίζουν τμήμα της σύνταξής τους για τον χρόνο εργασιακού βίου από 1/1/2013 με το ποσοστό του ΙΚΑ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα έχουν μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης στο εξής κατά 0,26%. Επίσης
ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011
Από 1/1/11 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης (6% ετησίως) των συντάξεων
και σε αυτήν την κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων, στο εξής θα τηρείται το πλαφόν για το μάξιμουμ της σύνταξης (έως 2.850

ευρώ).

11Μεικτός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2018 θα λάβουν ένα προνοιακό τμήμα, (βασική σύνταξη ύψους έως 360 ευρώ) στην ηλικία των 65 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια και ένα δεύτερο αναλογικό σε τμήμα εισφορών, τμήμα σύνταξης. Γι΄ αυτήν την κατηγορία ο τρόπος υπολογισμού θα είναι μεικτός, με στοιχεία και από το υφιστάμενο και από το καινούργιο σύστημα.

Αναλογική σύνταξη
12Θέσπιση αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται ως εξής: για ασφάλιση μέχρι τις 31/12/2012 ο υπολογισμός θα γίνεται όπως σήμερα, με τους ισχύοντες κανόνες. Για το υπόλοιπο τμήμα, από 1/1/2013 μέχρι και την ημέρα συνταξιοδότησης, ο υπολογισμός του τελικού συντάξιμου ποσού θα γίνεται με τη λογική της αναλογικότητας, βάσει των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Για έως και 15 χρόνια ασφάλισης από το 2% που είναι σήμερα το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης στο ΙΚΑ μειώνεται στο 0,7%. Το ποσοστό θα αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια. Κατά μέσο όρο για όλη την 40ετία δεν θα ξεπεράσει το 1,2 %. Τονίζεται ότι όσοι εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2013 για τον υπολογισμό της σύνταξής τους θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος. 13Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρεις φορείς (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών) από 1/1/2018 και αφού προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες.

14Φορέας καταβολής της διαδοχικής σύνταξης παραμένει ο τελευταίος φορέας, με την προσαύξηση (από το 2011) να προσδιορίζεται μόλις 0,06% 15Καθιερώνεται αμέσως η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που απασχολούνται (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν είναι κάτω από τα 55 και μείωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για ποσά πάνω από τα 730 ευρώ, όπως ήδη ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δεν απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).


Δεν αποκλείεται και νέο Ασφαλιστικό

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη «Real Νews» (σ.σ. χθες) αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν με επιστολή της προς τον κ. Λοβέρδο ζητεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να αρχίσει από το 2015 και όχι από το 2018 που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κι αυτό γιατί ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεννόησης με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.- προβλέπει ακόμη πιο αυστηρές ρυθμίσεις από αυτές που καταγράφει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, με βασικότερη αυτήν που αφορά την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για όλους, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1-1-1993.


Δεν θίγονται όσες δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2010


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ
την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο από την 1/1/2011 (και σε μια τριετία). Το νομοσχέδιο δεν θα θίγει όσες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη, που ενσωματώθηκε (και ψηφίστηκε) στο νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα, ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31/12/2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1/1/2010 να την ανακαλέσουν μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη.


Μειωμένες έως 26,4% οι συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό


ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
που θα απονέμονται με το νέο Ασφαλιστικό θα είναι μειωμένες κατά 17,5%- 26,4%. Ακόμη και η πλήρης σύνταξη θα μειωθεί κατά 18% διευρύνοντας τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων (ήδη το 65% εισπράττει σύνταξη κάτω των 700 ευρώ).

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) η οποία προειδοποιεί ότι θα αυξηθεί και ο χρόνος απονομής των συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Τσακανίκας στο 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας:

Οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης, μετά τη μαζική συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Ταμεία, θα αυξηθούν και θα ξεπερνούν τα 2- 2 χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις. Στο ΙΚΑ σήμερα η καθυστέρηση είναι από 6-8 μήνες μέχρι και 1 χρόνο (αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση), στον ΟΑΕΕ 8 μήνες και πάνω από 12 μήνες (με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση), στο ΤΕΑΔΥ 15-18 μήνες και πάνω από 2 χρόνια αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, στο ΤΕΑΙΤ 12 μήνες- 2 χρόνια και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (όπου εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις για εφάπαξ και λείπουν πάνω από 850 εκατ. ευρώ) πάνω από 2 χρόνια.


Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για διαρροές στο Ασφαλιστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ για την εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία μετά τα τρία «παρών» κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο διάσωσης της χώρας φοβάται για πιθανές διαρροές διαφωνούντων βουλευτών στο Ασφαλιστικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εισπράξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πιστεύει ωστόσο ότι οι διαγραφές των τριών βουλευτών θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για μελλοντικές... ανταρσίες. Ωστόσο, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις σε σημαντικές ψηφοφορίες που έπονται κι αυτό διότι οι τρεις αποπεμφθέντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Σακοράφα, Δημαράς, Οικονόμου) δεν ενήργησαν ως ομάδα, ούτε λειτούργησαν με βάση τις αποφάσεις κάποιας ενδοπασοκικής τάσης, αλλά απέρριψαν τα νέα μέτρα «για συνειδησιακούς λόγους», όπως δήλωσαν και οι ίδιοι μετά την καρατόμησή τους.

Οργή βουλευτών
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την οργή πολλών βουλευτών οι οποίοι πληροφορήθηκαν από τηλεοράσεως για τη διορθωτική τροπολογία της περασμένης Παρασκευής που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιπλέον την άρνηση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μέρος στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής έσπασαν τα τηλέφωνα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αποχώρησαν από τη Βουλή γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία ονομαστική ψηφοφορία και ενημερώθηκαν για διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης εκ των υστέρων και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ελάχιστοι γνώριζαν
Οπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ελάχιστοι γνώριζαν για τη διορθωτική τροπολογία που μιλούσε για ενημέρωση και όχι κύρωση από τη Βουλή. Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν είναι ενδεικτικό ότι στην αίθουσα της Ολομέλειας βρισκόταν μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Στην αίθουσα μπήκε τυχαία ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος αντίκρυσε τον Π. Ευθυμίου να αντιμετωπίζει μόνος του τα μαινόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον βουλευτή να μεταβεί στο γραφείο της διευθύντριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνας Βάρτζελη και να ρωτήσει εάν υπάρχει νομική κάλυψη. Εκεί βρισκόταν τόσο η Ρ. Βάρτζελη όσο και ο Νίκος Αθανασάκης, οι οποίοι όμως έδειχναν ότι δεν είχαν πλήρη γνώση του τι ακριβώς είχε συμβεί. Ελεγαν απλώς ότι η αλλαγή έγινε για να εγκριθούν οι εκταμιεύσεις χρημάτων από την Ε.Ε. Η Ρ. Βάρτζελη κατευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, όπου σε λίγη ώρα εμφανίστηκε και ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Φ. Σαχινίδης δήλωνε άγνοια για την τροπολογία και δεν ήταν σε θέση να δώσει εξηγήσεις. Εκείνη την ώρα έφθασε στο γραφείο Προέδρου και ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος αναγκάστηκε να την κηρύξει κακήν κακώς περαιωθείσα.

Ζήτησε εξηγήσεις
Κάποια στιγμή μέσα στην ένταση εξηγήσεις για την κατάσταση ζήτησε από τον Φ. Σαχινίδη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τον είχε καλέσει στο κινητό. Τις απαντήσεις είχε όμως μόνο ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε φύγει εσπευσμένα από τη Βουλή για να προλάβει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θα κατευθυνόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Τελικώς, το υπουργείο των Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση αργά το απόγευμα με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή. Ηδη όμως οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για μία ακόμη αστοχία του Γ. Παπακωνσταντίνου, χρεώνοντας σ΄ εκείνον την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: