Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

“γεύση” απο ΔΝΤ

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονται στην Ελλάδα
“γεύση” απο ΔΝΤ
Σε επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσαν χθες τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), όπως άλλωστε και το spread στο 10ετές ομόλογο, με την αγορά να επικεντρώνει την προσοχή της στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν με το ΔΝΤ και την ΕΕ σχετικά με το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που θα απαιτηθούν.... κυρίως για το 2011 και το 2012.
Οι αναλυτές λένε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά των περιφερειακών κρατικών τίτλων (της ευρωζώνης) είναι πιθανόν να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των 10ήμερων διαβουλεύσεων για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2012.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν βρίσκονται μέτρα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, σε 20 ημέρες εκτιμάται ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει ως προς το ύψος του ποσού που θα πάρει η Ελλάδα, πότε θα το πάρει, από ποιον και με ποιους όρους, όπως ανέφεραν πηγές του ΔΝΤ.
Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ατύπως προσδιορισθεί το χρονικό όριο της 9ης Μαΐου που πραγματοποιούνται οι γερμανικές τοπικές εκλογές, πριν από τις οποίες δεν αναμένονται εξελίξεις.
Ο Γερμανός υπουργός ικονομικών, Β.Σόιμπλε, είπε χθες πως το Βερολίνο αναμένει επίσημο αίτημα από την Αθήνα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρύνθηκε μέχρι τις 489 μονάδες βάσης (+25 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη), στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το CMA Datavision.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών κοστίζει πλέον 489.000 ευρώ, έναντι 463.000 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Τρίτη. Τα αντίστοιχα CDS σε Πορτογαλία και Ισπανία είναι 219 (+18) και 151,2 μονάδες (+6) αντίστοιχα  Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, στις 529 μονάδες (την Τρίτη είχε σκαρφαλώσει έως τις 485 μονάδες).
Το spread έχει διευρυνθεί κατά περίπου 80 μονάδες βάσης από την Δευτέρα και είναι πλέον υπερτριπλάσιο της Πορτογαλίας και υπερπενταπλάσιο της Ισπανίας, δύο χωρών που θεωρούνται οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Το επιτόκιο του τίτλου διαμορφώνεται στο 8,30% και του περισσότερου ευμετάβλητου 2ετούς στο 7,76%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο spread στα πορτογαλικά ομόλογα είναι στις 159 μονάδες, 4 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου είναι στο 4,72%.
«Δεν αναμένεται να χρεoκοπήσει η Ελλάδα» λέει η Standard & Poor's
Δεν θεωρεί αναμενόμενο το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υποστηρίζοντας επίσης ότι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «θα έχει επιπτώσεις». «H Standard & Poor's δεν αναμένει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει» ανέφερε χθες ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του οίκο.  «Εάν τα συμπεράσματά μας είναι λάθος και η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, οι επιπτώσεις θα είναι εκτεταμένες, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» συμπλήρωσε ο Τσάμπερς μιλώντας στο Reuters. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε χθες την άποψή του ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. «Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν απρόβλεπτες και δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί» ανέφερε ο Β.Σόιμπλε, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει την βοήθεια». http://kraxtis-gr.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: