Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Στην Αθήνα η τριμελής επιτροπή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις

 

ΠΕΜΠΤΗ 22.04.2010
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τριμελή επιτροπή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Η 20μελής επιτροπή από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην χώρα μας τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές με τα υπουργεία... Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας, αλλά και με κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας στελεχών του ΔΝΤ, στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο, κοινό με την έννοια ότι θα γραφεί σε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΔΝΤ. Στο κείμενο θα περιλαμβάνονται οι περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης.

Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα στελέχη του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς και με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται σήμερα να αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα της χώρας μας.

Την στιγμή που η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

"Έχω εισηγηθεί σαφώς να εξετάσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των μέτρων" που έχει λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της θέμα, προτού μιλήσουμε για βοήθεια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Ελλάδα "δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια", σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος στο ΔΝΤ, ο Μπρίντερλε διευκρίνισε ότι αυτό θα χορηγήσει "ανάλογα με την ποσόστωση της συμμετοχής της Ελλάδας (στο ΔΝΤ) ένα εν δυνάμει ποσό βοήθειας της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "δεν πρέπει σήμερα να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Πρέπει με ειλικρίνεια να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματά μας και με γενναιότητα να τα αντιμετωπίσουμε". Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ".

Σε ερώτηση αν τον πρώτο λόγο στο μηχανισμό θα τον έχει η Ευρώπη ή το ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κάτι που χαρακτήρισε ως "μεγάλο επίτευγμα από μόνο του για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ" και τόνισε ότι "εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό και μόνο, και ένα μέρος του περιέχει και το ΔΝΤ".

Αντίθετα, η ΝΔ σχολίασε ότι η επικείμενη προσφυγή στο ΔΝΤ επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του πρωθυπουργού. Σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία αλλά εφαρμόζει πολιτική που δεν επελέγη από τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ωστόσο, να προσφύγει η χώρα άμεσα στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε "πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη". Ο ίδιος δήλωσε επίσης αντίθετος με την "παραφιλολογία", όπως αναφέρει, περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι "δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: