Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Σουρωτήρι» η Πιερία



Συνεχή πτωτική τάση του υδατικού δυναμικού σε αρκετές περιοχές της πεδιάδας της Πιερίας, δείχνει (για μια ακόμη χρονιά) η ετήσια υδρολογική μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Ν.Σ....
150 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως, οι αρδευτικές ανάγκες της Πιερίας
BASIKO_1«Σουρωτήρι» έχει γίνει η Πιερία, καθώς στην επιφάνειά της υπάρχουν 3.152 γεωτρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων καλύπτουν αρδευτικές ανάγκες, ενώ.....
πολλές από αυτές λειτουργούν παράνομα. Η Πιερία μπορεί να παραμένει ένας νομός πλούσιος σε υδάτινους πόρους, αλλά αν δεν προχωρήσει σε ένα σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων (επιφανειακών και υπόγειων), δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα της έρευνας του υδροφόρου ορίζοντα, από τον καθηγητή Χρήστο Μπαμπατζιμόπουλο, τα οποία παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
BASIKO_2Η ετήσια υδρολογική μελέτη την οποία εκπόνησε ο καθηγητής Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος, παρουσιάστηκε χθες το πρωί. Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονείται από το 1984 εκτός από ένα μικρό διάστημα όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί (2003-2005), οπότε ανέλαβε τη δαπάνη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην Πιερία λειτουργούν 3152 γεωτρήσεις, «αριθμός πολύ μεγάλος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάποιες από αυτές δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Όσον αφορά την έρευνα, είπε ότι έγιναν συνεχείς μετρήσεις σε 40 επιλεγμένες γεωτρήσεις και όπως προέκυψε, αν και οι πτώσεις στάθμης που παρατηρούνται κατά τη θερινή αρδευτική περίοδο, αποκαθίστανται την άνοιξη και το χειμώνα, υπάρχει μια γενική πτωτική τάση της στάθμης του υπόγειου νερού. «Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αντλήσεις για την κάλυψη των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών, κρύβει τον κίνδυνο εξάντλησης των ρυθμιστικών αποθεμάτων του υπόγειου νερού του υδροφορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η πτώση της υπόγειας στάθμης δεν θα είναι δυνατόν να αποκατασταθεί».
BASIKO_3Όσον αφορά την ποιότητα του νερού, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι καλή ούτε για την άρδευση. «Το νερό των περισσότερων γεωτρήσεων μπορεί να προκαλέσει αυξανόμενα προβλήματα διήθησης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας και σημειώνεται πως θα πρέπει να αποφεύγεται η υπεράρδευση και η κατάκλυση των εδαφών. «Εξαίρεση αποτελούν τα νερά των γεωτρήσεων Κορινού και Αιγινίου , που όμως λόγω υψηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητας μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική συγκέντρωση αλάτων στα αρδευόμενα εδάφη», σημείωσε ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος. Σχετικά με την ποιότητα, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι το νερό των περισσότερων γεωτρήσεων δεν προκαλεί προβλήματα τοξικότητας, με εξαίρεση τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή του Κορινού, στις οποίες εμφανίστηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ιόντων νατρίου και χλωρίου, οι οποίες είναι τοξικές για τις περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος, υποστήριξε ότι γενικά η ποιότητα του νερού είναι καλή, τονίζοντας ότι αυτή επιδεινώνεται ελάχιστα στο τέλος της αρδευτικής περιόδου.
BASIKO_4Εκτός από τις μετρήσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, πραγματοποιήθηκαν ακόμη 14 μηνιαίες μετρήσεις για την παροχή των υδατορευμάτων σε επτά επιλεγμένες θέσεις και συγκεκριμένα στην τάφρο του Κορινού, στον Πατσιάρη, στον Πέλεκα, στο Μαυρονέρι και στον Αίσονα.
Όσον αφορά τις προτάσεις του, τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνέχισης των μετρήσεων του υπόγειου υδατικού δυναμικού  και της ποιότητας του νερού, αλλά και των επιφανειακών «απορροών και εκφορτίσεων», ενώ πρότεινε να εξετάσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την κατασκευή γεωτρήσεων σε επιλεγμένα σημεία για να αποτελέσουν μαζί με κάποιες άλλες γεωτρήσεις, ένα μόνιμο πλέγμα σημείων μέτρησης της υπόγειας στάθμης.
BASIKO_5Επίσης προτείνει τη λεπτομερή καταγραφή των καλλιεργειών του νομού και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ανανέωση των δεδομένων, ώστε ο υπολογισμός των αναγκών σε νερό να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ότι οι ετήσιες αρδευτικές ανάγκες πλησιάζουν τα 150 εκατομμύρια κυβικά νερού.
Ολοκληρώνοντας ο καθηγητής, μίλησε για συνεχή πτωτική τάση του υδατικού δυναμικού σε αρκετές περιοχές της πεδιάδας της Πιερίας, η οποία καθιστά «περισσότερο αναγκαία από ποτέ» τη γνώση ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης του νερού στο Νομό Πιερίας. «Η γνώση αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον ορθολογικό σχεδιασμό έργων ανάπτυξης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, καθώς και έργων προστασίας  από υδρολογικούς κινδύνους», κατέληξε.
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: