Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ;

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 
Δεν έχουν τελειωμό οι προσεγγίσεις και οι αναλύσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Μας έχουν τρελάνει με τα περίφημα SPREADS, τους κερδοσκόπους και τον μηχανισμό στήριξης. Πρωταγωνιστές οι ...κάθε λογής οικονομικοί αναλυτές, και από κοντά, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί, τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συνθέτουν το πάζλ της ιδιότυπης αυτής τρομολαγνείας. Όλοι αυτοί οι κύριοι αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, πράττουν το ακριβώς αντίθετο με τις πρακτικές και τις εξαλλοσύνες τους. Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κουβαλάνε νερό στο μύλο όσων καραδοκούν να πλήξουν ακόμα περισσότερο την παραπαίουσα ελληνική οικονομία.
Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ανέδειξε και το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στον δημόσιο αλλά και σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Παντού επικρατεί η λογική της αρπαχτής, του ωχαδερφισμού, της ανοχής, του βολέματος, της αποχής από τα τεκταινόμενα και του ραχατιού. Η σημερινή κυβέρνηση, πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, καλείται ν’ αντιμετωπίσει και ν’ ανατρέψει τη συγκεκριμένη νοοτροπία, που διαπερνά οριζόντια και κάθετα ολόκληρη σχεδόν την κοινωνία. Κομμάτι δύσκολο βέβαια να το πετύχει, αφού το ίδιο το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για την κατάντια της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιτυχία, είναι η βελτίωσή του αν όχι η πλήρης αλλαγή του.
Βέβαια γίνονται σοβαρές προσπάθειες ν’ ανατραπεί όλο αυτό το νοσηρό κλίμα που διαπερνά από άκρο σε άκρο τη χώρα.
Το αποτέλεσμα φαίνεται αβέβαιο, αφού οι θύλακες αντίστασης που έχουν αναπτυχθεί στον κοινωνικό ιστό, είναι και πολυάριθμοι αλλά και άκαμπτοι. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά». Χωρίς συγκρούσεις και ανατροπές, θα έχουμε μία από τα ίδια.
Για να λέμε όμως και την πάσα αλήθεια, η επιτυχία του εγχειρήματος, απαιτεί και την συμπαράσταση των πολιτών. Οι ίδιοι οι πολίτες, καλούνται πέρα από κομματικές ταμπέλες και ιδεολογικά στερεότυπα, ν’ αναπτύξουν ένα κίνημα αυτοκάθαρσης της κοινωνίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Μπροστάρηδες αυτής της προσπάθειας, δεν μπορεί να είναι άλλοι, παρά οι πνευματικοί ταγοί της κοινωνίας μας. Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος, που δυστυχώς είναι σήμερα απόντες, πρέπει να κινητοποιηθούν, μήπως και αφυπνίσουν τούτη την κοινωνία, που βρίσκεται μόνιμα σ’ ένα βαθύ και μακροχρόνιο λήθαργο.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: