Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

«Πονοκέφαλος» οι κατολισθήσεις

BASIKO_1
 
Η Ν.Α είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, δήλωσε ο Γιώργος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του φαινομένου
Το πρόβλημα των κατολισθήσεων, το οποίο τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο έντονο στο νομό μας, φαίνεται να απασχολεί έντονα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση περισσότερο από ποτέ, ειδικά μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο δρόμο Φωτεινά-Μόρνα, που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός ο δρόμος για.... σχεδόν δύο μέρες.
BASIKO_2Στο ζήτημα των κατολισθήσεων και στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης και ο Γιώργος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά για το νομό, αφού δεν είναι μόνο οι περιοχή πέριξ του δρόμου Φωτεινών-Μόρνας όπου παρουσιάζονται κατολισθήσεις, αλλά σε μια σειρά επαρχιακών δρόμων.
Νομάρχης Πιερίας, σημείωσε ότι οι κατολισθήσεις δεν είναι φαινόμενο μόνο της Πιερίας, αλλά πολλών περιοχών της χώρας μας, σημειώνοντας πως η αλλαγή των καιρικών συνθηκών έχουν επιτείνει το φαινόμενο και θυμίζοντας τι έχει γίνει στα Τέμπη, όπου η κοιλάδα εδώ και δύο μήνες παραμένει κλειστή, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο.
Ο κ. Παπαστεργίου, υπεραμύνθηκε του έργου κατασκευής του δρόμου Φωτεινά-Φτέρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «κόσμημα» για το νομό μας και απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που δέχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Η κριτική είναι καλοδεχούμενη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ΚΠΣ, οι μελέτες έγιναν βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα κακοτεχνίας. Συνεχίζοντας ο νομάρχης, παραδέχθηκε πάντως ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η κατολίσθηση στο συγκεκριμένο σημείο, τονίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα προετοιμάσει μελέτη και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσει να τη χρηματοδοτήσει.
BASIKO_3Παράλληλα, έκανε λόγο για έναν πολύ σημαντικό δρόμο, αφού είναι ο μοναδικός που συνδέει την Πιερία με το Νομό Κοζάνης, σημειώνοντας ότι «απομένουν μόνο 5 χιλιόμετρα στην πλευρά του γειτονικού νομού, τα οποία πρέπει να ασφαλτοστρωθούν και όλος ο δρόμος θα έχει άσφαλτο, ενώνοντας τους δύο νομούς και τις δύο περιφέρειες.»
Ο νομάρχης Πιερίας, υποστήριξε επίσης, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος αποτέλεσε μια από τις αιτίες για την αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στα Πιερία το καλοκαίρι του 2007, υποστηρίζοντας ότι διευκόλυνε τη ταχύτατη διέλευση ακόμη και μεγάλων οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Παπαστεργίου, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στο νομό μας, σημειώνοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στη Μεθώνη και συγκεκριμένα στο δρόμο προς την αρχαία Πύδνα. Για το συγκεκριμένο σημείο, ο δήμος Μεθώνης κινήθηκε γρήγορα, προετοίμασε την απαραίτητη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και δημοπρατείται σύντομα, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της περιοχής.
Ο νομάρχης Πιερίας, τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις σε μια σειρά δρόμων, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, αφού σε κάποιες των περιπτώσεων πρόκειται για πολυδάπανα έργα. «Προς το παρόν, στα σημεία που έχουμε εντοπίσει κίνδυνο κατολισθήσεων, έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες», είπε χαρακτηριστικά.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: