Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

άρον-άρον εξεταστική!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία
άρον-άρον
εξεταστική!
Την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες του αιτήματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Στατιστική Υπηρεσία. Αναφερόμενος στις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη θέση του προέδρου της ΝΔ «να χρησιμοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, το οποίο μας κληροδότησε η ΝΔ».
«Θα πρότεινα στον αρχηγό της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, να τού θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να ...δημοσιοποιήσει την απάντησή του» πρόσθεσε.
Σχετικά με την «επίθεση» -όπως είπε- στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έθεσε το ερώτημα: «Τόσα χρόνια όταν βρίσκονταν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Καραμανλής γιατί δεν τα έλεγε στην κυρία Μέρκελ;».
Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε ότι δεν φταίει για όλα η ΝΔ και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως, από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.
Το θέμα κρατά στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ να δηλώνει μέσω του Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να στηρίζει την «εθνική προσπάθεια» για έξοδο από την κρίση και την κυβέρνηση να απαντά ότι όλοι κρίνονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε πως το κίνητρο για τη διενέργεια εξεταστικής δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός, ούτε η εκδίκηση, ούτε ο αποπροσανατολισμός.
«Δεν είναι εποχή για ειδικά δικαστήρια» συμπλήρωσε και τόνισε ότι η συναίνεση θα μπορεί να υπάρξει όταν βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου.
Πάντως αργότερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος για τις ανακοινώσεις.
Για το αν υπάρχει «νεφέλωμα» όσον αφορά στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόφαση ήδη έχει ληφθεί και ανακοινωθεί, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι μια «καλά μελετημένη και τεκμηριωμένη πρόταση» και ότι εφόσον υπάρξει κατάλληλη επεξεργασία θα γίνει και η ανακοίνωση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ, το ξέρει η Eurostat και η ΕΕ» τόνισε ο κ. Πεταλωτής, απάντωντας εμμέσως για το βάθος χρόνου της Εξεταστικής, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ο Αντ.Σαμαράς στις Βρυξέλλες
Πρωτοβουλία για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Για τα περί συναίνεσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση της ΝΔ. «Όταν ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι στραβώνει η πορεία που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, τότε έχει εθνικό καθήκον να ασκήσει κριτική και να προτρέψει τον πρωθυπουργό να διορθώσει την πορεία του».
Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή».
Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση.
«Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι 'α λά κάρτ'. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια».
Δηλώσεις Καρατζαφέρη
Η σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ναρκοθέτηση της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση, υποστήριξε μιλώντας στον Real Fm ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης. Κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λόγω της αλλαγής στάσης της στο θέμα της συναίνεσης.
Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη συναίνεση μέρος της προσπάθειας, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είναι μη σοβαρό από την πλευρά της ΝΔ να λέει άλλο τη μία ημέρα, άλλο την άλλη, όταν έχουμε απέναντι μας ένορκο τον πληγωμένο ελληνικό λαό.
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς, πιεζόμενος εκ των έσω, αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και του έδωσε το ΠΑΣΟΚ το άλλοθι για να βγει από αυτή τη διαδικασία».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. παραδέχθηκε ότι δεχόμαστε μεγάλη πίεση από την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το είχε θέσει ως ενδεχόμενο προ μηνών, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν υπόψη το πως αν και δεν έχουν 13ο και 14ο μισθό, ωστόσο παίρνουν το διπλάσιο μισθό από τους Έλληνες.
Για τον πρωθυπουργό είπε: «Είχαμε υποτιμήσει τον κ. Παπανδρέου. Η διαπίστωση η δική μου είναι πως όταν πηγαίνουμε στα βαθιά αντέχει. Είναι καλή η επίδοσή του και η αναπνοή του, που σημαίνει ότι είμαι τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχος από ό,τι ήμουν στις 4 Οκτωβρίου σχετικά με τη δυνατότητα του τιμονιέρη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια και αυτός είναι ο ρόλος μου».
Για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης δήλωσε: «Ο δικομματικός καυγάς στήνεται για να σκεπάσει την συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην 'λυπητερή' των μέτρων. Κανείς υπεύθυνος δεν θα πληρώσει αλλά η χώρα θα βυθιστεί σε ένα νοσηρό παρελθόν». 
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: