Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ξέρεις από …ΕΣΠΑ;

ESPA
Σε ενημερωτική σύσκεψη για τις διαδικασίες ενεργοποίησης των κονδυλίων για τις Υποδομές Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), συμμετείχε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Δράσης της ...Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη-βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης, εκπρόσωποι Δήμων και Νομαρχιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από πλευράς του δήμου Κατερίνης, εκτός από τον δήμαρχο, συμμετείχαν και στελέχη του δήμου Κατερίνης, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Ο κ. Χιονίδης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός αποδοτικότερου σχεδιασμού της κατανομής των μαθητών από πλευράς των κατά τόπους Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διευκολυνθεί και το σημαντικό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της αναβάθμισης των σχολικών υποδομών, ενώ κατέθεσε μία σειρά προτάσεις, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), δεδομένης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει ο δήμος Κατερίνης με την υλοποίηση του Ερευνητικού Προγράμματος TEENERGY SCHOOLS και την εκπόνηση Μελέτης για την Μέτρηση των Ατμοσφαιρικών Ρύπων των Σχολικών Κτιρίων του Δήμου.
Οι προτάσεις αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, στη χρήση νέων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και στην αντιμετώπιση ρυπογόνων παραγόντων, οι οποίοι επιβαρύνουν την υγεία των μαθητών.
Ο δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο ανοιχτής Πρόσκλησης του ΕΣΠΑ, έχει ήδη υποβάλλει προς έγκριση, και σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πλήρεις μελέτες για την κατασκευή τριών νέων δημοτικών σχολείων και ενός λυκείου, την προσθήκη αιθουσών στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, την κατασκευή μίας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο και την κατασκευή χώρων εργαστηρίων 1.100 τμ στο σχολικό συγκρότημα της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο δήμαρχος Κατερίνηςδήλωσε: «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η Παιδεία και σε αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον, βάζοντας τέλος στη διπλοβάρδια και δημιουργώντας σύγχρονους χώρους διδασκαλίας. Εκτός από τις προτάσεις για τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, ο Δήμος Κατερίνης υλοποιεί ήδη έργο ύψους 1.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών, με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης που αφορούν τόσο στις κτιριακές υποδομές όσο και στους αύλειους χώρους».(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: