Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκινά ο… κουνουποπόλεμος


koynoypia
Τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2010, που εφαρμόζεται με επιτυχία από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. στην παραλιακή ζώνη του νομού, αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας στην τελευταία του συνεδρίαση, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010.
Πρόκειται για τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών το οποίο κατά το χρονικό διάστημα 2000-2009 υλοποιήθηκε με επιτυχία, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της πυκνότητας και της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια ιδιαίτερα στις ....παραλιακές και ελώδεις περιοχές του νομού Πιερίας.
Όπως τόνισε στην εισήγησή της η Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Μπέτυ Παρτσαλίδου ο διαγωνισμός του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει δημοσιευτεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2010 στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στον ελληνικό τύπο. Στα τέλη Μαρτίου θα ανοίξουν οι προσφορές που θα κατατεθούν και όταν προκύψει ο ανάδοχος του έργου θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Γιώργος Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι πέρυσι και για πολλοστή φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε και έδωσε πολύ περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωση και επιμήκυνση του προγράμματος.
Και το  φετινό πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία μετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, οι δέκα Δήμοι του Νομού Πιερίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 402.600 ευρώ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας  θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου προσφέροντας το ποσό των 123.600 ευρώ. Στη χρηματοδότηση του έργου συμμετέχουν ακόμη η Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 160.000 ευρώ και οι δέκα Δήμοι του Νομού Πιερίας με το συνολικό ποσό των 119.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών πρόκειται να υλοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2010. Ως μέθοδος καταπολέμησης εφαρμόζεται ο ψεκασμός των υπαίθριων και ενδοοικιακών και περιοικιακών εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτά θα αναφέρονται στις σχετικές άδειες των συναρμόδιων υπουργείων για τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και λόγω σοβαρών τοπικών συνθηκών και εφόσον συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, όπως είναι οι ορυζώνες της βόρειας Πιερίας και οι περιοχές με στάσιμα νερά,  η καταπολέμηση μπορεί να γίνει με αεροψεκασμό με ελικόπτερα πολύ χαμηλής πτήσης. Οι αεροψεκασμοί των ορυζώνων θα πρέπει να επεκταθούν καθ' όλη την περίοδο κατάκλισής τους σε συνδυασμό με την επίγεια παρακολούθηση των εστιών παραγωγής προνυμφιών που θα πρέπει να γίνουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ως προς τις περιοχές εφαρμογής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους ζώνες: την παραλιακή ζώνη, τα εκτεταμένα φυσικά συστήματα, τους ορυζώνες της περιοχής του Αιγινίου και τις λοιπές περιοχές.(
Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: