Αλλαγές για τη Δικαιοσύνη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Δεξιά, ο υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανεξαρτησία. Βελτιώνεται το σύστημα επιλογής της ηγεσίας, με διαμεσολάβηση της Βουλής. Αυξάνονται τα προσόντα για προαγωγές. Επανέρχεται το αυτοδιοίκητο στα μεγάλα δικαστήρια και στις Εισαγγελίες

Σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς βελτιώνει το σύστημα επιλογής της ηγεσίας της με τη διαμεσολάβηση της Βουλής, αυξάνει τα προσόντα των υποψηφίων προς προαγωγή, ενώ επαναφέρει το αυτοδιοίκητο στα μεγάλα δικαστήρια και Εισαγγελίες, με εκλογή (αντί για διορισμό) των προϊσταμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης,..... Χ. Καστανίδης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Δεξιά, ο υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας
Με νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, καταργείται το αποκλειστικό προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης να επιλέγει τη δικαστική και εισαγγελική ηγεσία, αφού θα μεσολαβεί πλέον ακρόαση των υποψηφίων και γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου, η οποία δεν είναι μεν δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά θα έχει μεγάλη ηθική αξία και δεν θα είναι πολιτικά εύκολο να παρακαμφθεί.
Παράλληλα καταργούνται οι «πονηρές» ρυθμίσεις που θέσπισε η ΝΔ για καλύτερο έλεγχο της Δικαιοσύνης, όταν μείωσε επίτηδες τα προσόντα των υποψηφίων για να παραλείψει τους μη αρεστούς και να προαγάγει συγκεκριμένα πρόσωπα (ρύθμιση Παπαληγούρα), καθώς και όταν επανέφερε το σύστημα των διορισμένων προϊσταμένων καταργώντας τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, που εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο Χ. Καστανίδης τόνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις αποδεσμεύεται η δικαστική εξουσία από την επιρροή της εκτελεστικής και γίνεται πιο διαφανής και δημοκρατική η επιλογή της δικαστικής ηγεσίας.
Εν όψει προαγωγής προέδρου ανωτάτων δικαστηρίων, εισαγγελέα Αρείου Πάγου και γενικού επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου με διαδικασίες που θα ξεκινούν τον Απρίλιο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προεπιλέγει 6 υποψηφίους, τους οποίους θα καλεί σε ακρόαση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που με επιδίωξη ομοφωνίας ή με πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5 των μελών της θα προκρίνει τρεις.
Η γνώμη θα διατυπώνεται το πολύ εντός 2μήνου και θα ακολουθεί η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανάλογη διαδικασία θα τηρείται για τους αντιπροέδρους, όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης θα στέλνει στη Βουλή τον κατάλογο όλων των υποψηφίων που πρέπει να έχουν 3ετή -αντί 2ετούς- προϋπηρεσία στον βαθμό (το ίδιο ισχύει και για τον εισαγγελέα ΑΠ).
ΔιάσκεψηΗ Διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για 3πλάσιο αριθμό υποψηφίων απ’ όσους πρόκειται να επιλεγούν (με δυνητική και όχι υποχρεωτική ακρόασή τους) και θα αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στα 14 μεγάλα δικαστήρια και Εισαγγελίες της χώρας, δικαστές και εισαγγελείς θα εκλέγουν τους προϊσταμένους τους για 2ετή (αντί 3ετούς) θητεία. Οι υποψήφιοι θα εκλέγονται για μόνο μία θητεία στον ίδιο βαθμό, μεταξύ των 5-20 αρχαιοτέρων (ανάλογα με τη δύναμη του δικαστηρίου), που δεν πρέπει να έχουν σε βάρος τους ποινική ή πειθαρχική δίωξη ή πειθαρχική καταδίκη (έστω και επίπληξης).
Πρέπει να έχουν ευδόκιμη υπηρεσία που θα προκύπτει από εκθέσεις επιθεώρησης, ενώ περιορίζεται το αμετάθετό τους. Οι συνδικαλιστές μπορούν να είναι υποψήφιοι, αλλά αν εκλεγούν προϊστάμενοι πρέπει να διαλέξουν μία από τις δύο θέσεις.
Η πρώτη εκλογή θα γίνει το 4ο Σάββατο μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και αμέσως θα λήξει η θητεία των διορισμένων προϊσταμένων.(ΕΘΝΟΣ)
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ