Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Είπα ευθαρσώς τη γνώμη μου για τον Καλλικράτη και όχι ως παράγοντας (μακριά από εμάς) και κινδύνευσα να παρεξηγηθώ λες κι έχω κανένα ζόρι αν θα συνενωθεί ακόμη κι ο Κολινδρός με τους Νέους Πόρους.
***
Για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, εκφράζοντας ελεύθερα κι απόλυτα τη γνώμη μου, χωρίς καμία επιρροή, ως είθισται, από βουλευτικά κελεύσματα, θεωρώ βεβιασμένη την κίνηση των συνενώσεων.
***
Κατά το κοινώς λεγόμενο, «όλα τα’χε η Μαριωρή ο .....Καλλικράτης της έλλειπε». Εκτιμώ ότι είναι εσπευσμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα.
***
Θα έπρεπε λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη, να ορισθεί ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής, να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα και να πάμε στις μεθεπόμενες εκλογές με Καλλικράτη.
***
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση μετά την οριοθέτηση των νέων δήμων θα ανοίξει νέα μέτωπα που θα προστεθούν κι αυτά στο ήδη διαταραγμένο κλίμα.
***
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση όλων των περιφερειακών δήμων να συνενωθούν με το δήμο Κατερίνης και το χαρακτήρισα επαρχιωτισμό μετά γνώσεως λόγου.
***
Ο κίνδυνος της περαιτέρω αστικοποίησης της περιφέρειας ελλοχεύει και η εγκατάλειψη της υπαίθρου θα επιταχυνθεί με δυσάρεστες συνέπειες για την ανάπτυξη των περιοχών.
***
Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η εμμονή σε τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και η υπαγωγή σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
***
Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι οι υπό συνένωση δήμοι θα πρέπει να έχουν κοινά, ομοιογενή χαρακτηριστικά, κοινούς στόχους και προοπτικές.
***
Η «διόγκωση» του δήμου Κατερίνης σ’ένα δήμο που θα συγκεντρώνει το 80% του πληθυσμού όλου του νομού και η αχανής επέκτασή του θα δημιουργήσει πολλά λειτουργικά προβλήματα και θα συμβάλλει βαθμηδόν σε μια νέα αγροτική έξοδο.
***
Θεωρώ εύλογο ότι όσοι εμπλακούν στη διαβούλευση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όχι τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών αλλά τις πραγματικές τους ανάγκες.
***
Ο Καλλικράτης ως πρόσωπο, μπορεί να ήταν ο άριστος αρχιτέκτων αλλά κατά τα λεγόμενα ήταν κι ο Μπόμπολας της εποχής του. Αυτό σημειολογικά, ως μήνυμα για να σταθούμε μόνο στο πρώτο σκέλος, την ιδιότητα του Καλλικράτη.(ΤΟΠΙΚΗ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: