Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Στον κόμβο του Βαρικού παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Λιτοχώρου

DSC04739

Στον κόμβο του Βαρικού έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Λιτοχώρου, οι οποίοι προβάλουν μια σειρά αιτημάτων προς την Κυβέρνηση. Σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι διερχόμενοι οδηγοί, αλλά να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν με την ελπίδα ότι θα εισακουστούμε, διευκρινίζουν.
«Ζητούμε την ουσιαστική βοήθεια του κράτους για να επιβιώσουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιτοχώρου Κώστας Μητράκος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Συλλόγου. «Τα προβλήματα των αγροτών είναι διαχρονικά και δεν έχουν επιλυθεί», ανέφερε ο Δ. Φαρμάκης, ο οποίος κάλεσε την τοπική κοινωνία να στηρίξει τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, ζητώντας να επιδείξουν αλληλεγγύη, αλλά και προτίμηση στα προϊόντα των ελλήνων αγροτών. «Κατανοούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια τραγική οικονομική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι οι συνεχείς εισαγωγές πολύ φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας .......αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες και η χωρίς ελέγχους προώθησή τους στην ελληνική αγορά καταδικάζουν σε μαρασμό τους Πιεριείς και τους Έλληνες αγρότες.
Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και των αγροτικών περιφερειών της χώρας, καθώς και το σύνολο των καλλιεργειών, αποτελείται από επτά σημεία.
Οι αγρότες προβάλουν ως κορυφαία αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και τις εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, την προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της Αγροτικής τράπεζας και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά., τα πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, καθώς και τον άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Το ΚΚΕ συμπαρίσταται
«Το ΚΚΕ μαχητικά συμπαρίσταται στους αγωνιζόμενους αγρότες. Στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και το δίκαιο του αγώνα τους για στήριξη της παραγωγής τους και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που ληστεύουν οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ η οποία διανεμήθηκε χθες στους αγρότες του Λιτοχώρου.(
Πολιτεία/Β.Ζ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: