Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Προεδρικό ενδιαφέρον για τον Όλυμπο

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Υπουργό Περιβάλλοντος
η επιστολή των Φίλων του Περιβάλλοντος για την επέκταση των ορίων του δρυμού
 
papoulias_perdikis

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθήθηκε, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιστολή που παρέδωσαν στον Κάρολο Παπούλια οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» κατά την επίσκεψή του το καλοκαίρι στο Δίον και με την οποία ζητούσαν τη συμβολή του στην προώθηση των σχετικών αποφάσεων για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
«Γνωρίζοντας την ευαισθησία που και σε άλλες περιπτώσεις έχετε εκδηλώσει αναφορικά με το καίριο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος (…) σας παρακαλούμε θερμά να ασκήσετε το κύρος και την επιρροή σας, στο πλαίσιο του θεσμικού σας ρόλου, ώστε να συνταχθεί και να .....προωθηθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου.» Αυτό αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που παραδόθηκε ιδιοχείρως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μέσα Ιούλη, όταν αυτός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και παραβρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Δημήτρη Παντερμανλή.
Λίγους μήνες αργότερα, όπως έγινε γνωστό η επιστολή προωθήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την «παράκληση του Προέδρου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να εξεταστεί το ζήτημα.
Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος», όπως και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, ζητούν την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ώστε να προστατευθεί ο Όλυμπος από παρεμβάσεις που θα πλήξουν τη μοναδικότητά του. Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης, αναβάθμισης και επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ ακόμη και μετά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
Η τελευταία από αυτές είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ήδη, όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση των Φίλων του Περιβάλλοντος, το βράδυ της τετάρτης, φαίνεται να «κινείται κάτι» γύρω από τον Όλυμπο, ενώ διαφαίνεται η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει το σχετικό ζήτημα. Όπως ανέφεραν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Όλυμπο αναμένεται να συζητηθούν στη δημόσια διαβούλευση που θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ πρόθεσή τους είναι, αυτή η συζήτηση να επεκταθεί και στους φορείς της Ελασσόνας, ιδιαίτερα δε μετά τις τελευταίες «κόντρες» που προέκυψαν από την αντίδραση των Φίλων του Περιβάλλοντος στην ανέγερση αυθαίρετου κτίσματος στο Θεσσαλικό Όλυμπο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δ. Μαυροειδής, το ζήτημα του αυθαιρέτου στα 2.400 μέτρα, συνεχίζει να απασχολεί τους Φίλους του Περιβάλλοντος. «Φαίνεται να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες από την αρμόδια αρχή, αφού εκδόθηκε το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης και η διοικητική αποβολή», ανέφερε. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αφού υποβλήθηκαν μηνύσεις, ενώ έχει κληθεί να καταθέσει στον Πταισματοδίκη Κατερίνης για την υπόθεση στις αρχές Φλεβάρη και ο κ. Μαυροειδής.
Πράσινη διαδρομή: Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα
Εκτενή αναφορά, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Φίλων του Περιβάλλοντος, έγινε και στην «πράσινη διαδρομή», ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέλη του Συλλόγου το 2009.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαυροειδής, οι εργασίες κατά μήκος του Πέλεκα μπορεί να έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα από πλευράς δήμου Κατερίνης. «Υπάρχουν εκκρεμότητες, με τις οποίες θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο», είπε, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια σχετική χαλάρωση γύρω από το θέμα, αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει.
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», διευκρίνισε ότι βασικός στόχος του Συλλόγου, είναι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται και αφορούν το περιβάλλον να μην γίνονται αποσπασματικά και κυρίως αυτοί που τις σχεδιάζουν να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς-και πώς-θέλουν να κάνουν.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: