Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Στον κόμβο του Λιτοχώρου συγκεντρώθηκαν αγρότες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010
Παρέταξαν τα τρακτέρ τους χωρίς να κλείνουν δρόμους Στον κόμβο του Βαρικού παρέταξαν τα τρακτέρ τους  αγρότες από το Λιτοχώρο οι οποίοι διεκδικούν την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, διανέμοντας παράλληλα φυλλάδια με τα αιτήματα τους.

Σεβόμενοι, όπως δήλωσαν, τις άλλες τάξεις της Πιερίας καθώς και τους διερχόμενους οδηγούς, δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Διαχρονικά τα αιτήματα
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Λιτοχώρου, Κώστας ....Μητράκος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα των αγροτών και  ζήτησε τη βοήθεια από την ελληνική πολιτεία για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος.
Ο  πρώην  πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, Δημήτρης Φαρμάκης, τόνισε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι διαχρονικά και δεν έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα. 
Κάλεσε την τοπική κοινωνία να στηρίξει τα αιτήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων και ζήτησε την αλληλεγγύη των Πιεριέων ως προς την αγορά προϊόντων που παράγουν οι Έλληνες αγρότες.
Είπε ότι κατανοεί το γεγονός ότι σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια τραγική οικονομική κατάσταση, τόνισε όμως ότι οι συνεχείς εισαγωγές πολύ φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες και η χωρίς ελέγχους προώθησή τους στην ελληνική αγορά καταδικάζουν σε μαρασμό τους Πιεριείς και τους Έλληνες αγρότες και τα προϊόντα τους.
«Ας γίνουμε τοπικιστές, η προτίμηση ελληνικών προϊόντων βοηθά τους παραγωγούς, την ίδια την κοινωνία που κυκλοφορεί τα χρήματά της εντός της χώρας και όχι στο εξωτερικό αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα
Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και των αγροτικών περιφερειών της χώρας, καθώς και το σύνολο των καλλιεργειών, αποτελείται από επτά σημεία, ως εξής:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της Αγροτικής τράπεζας και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
Άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες»
ΠΗΓΗ  ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: