Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ανάβουν φωτιές οι προτάσεις για το άσυλο Η υπουργός Παιδείας ζητεί να οριστούν ποιοι ακριβώς χώροι καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010

Προ των ευθυνών τους θέτει τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στο θέμα του ασύλου και της περιφρούρησης της περιουσίας των ιδρυμάτων, προκαλώντας ήδη τις αντιδράσεις κεντρικών πανεπιστημίων (ΕΜΠ, Αθήνας κ.ά.).


Επιστολή σε όλους τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας τους να λάβουν πρωτοβουλία για να θωρακιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο
Επιστολή σε όλους τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας τους να λάβουν πρωτοβουλία για να θωρακιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο
Χτες η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε επιστολή σε όλους τους πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, ζητώντας να λάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να θωρακιστεί ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τους καλεί να ορίσουν επακριβώς ποιοι χώροι καλύπτονται από .....το άσυλο, ενώ ζητεί να υπάρχει συντονισμός με τους αρμόδιους φορείς για την άμεση εφαρμογή του νόμου, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Ανάβουν φωτιές οι προτάσεις για το άσυλο
Στην επιστολή της προς τους πρυτάνεις -και θέλοντας προφανώς να δικαιολογήσει τη χρονική στιγμή που εστάλη- η κυρία Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
ΧρονοδιάγραμμαΠροσθέτει, μάλιστα, ότι στο προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις ώστε να αρχίσει συζήτηση, μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου. Στην επιστολή της προς τους πρυτάνεις η υπουργός ζητεί συγκεκριμένα τα εξής:
  • Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας.
  • Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο.
  • Ολες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές, και με σεβασμό τόσο στην αποστολή των πανεπιστημίων όσο και στην ιστορία του θεσμού.
  • Κάθε ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς.
  • Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας, αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όλων μας.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ  
ntriga@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: