Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Θύελλα» για το σκάνδαλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010

Ερευνάται αν στοιχειοθετείται κακούργημα απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Εντονες αντιδράσεις αλλά και πλήθος ερωτηματικών για την προκλητική φορολογική... διευκόλυνση των 5,5 δισ. ευρώ της Ακρόπολις

Θύελλα αντιδράσεων, έρευνα εισαγγελέα και σωρεία ερωτηματικών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός νέου «γαλάζιου» σκανδάλου με την προκλητική φορολογική -διευκόλυνση προς τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», από την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου- τον Απρίλιο του 2008 διαγράφηκαν χρέη 5,5 δισ. ευρώ. «Θύελλα» για το σκάνδαλο

Οι δύο βασικές... μαύρες τρύπες της υπόθεσης αφορούν αφενός στο γιατί στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2008 αναφέρεται το ποσό των 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως διαγραφέν και όχι ως μη εισπραχθέν, από τη στιγμή που η ΝΔ υποστηρίζει ότι η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια μετά την προσφυγή της εταιρείας, αλλά και γιατί δεν έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα (δύο χρόνια μετά) το βεβαιωθέν ποσό από τη διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, το οποίο αντιπροσωπεύει .....το 10% του συνολικού, ήτοι περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.
«Θύελλα» για το σκάνδαλο
Στο μεν πρώτο, απάντηση δεν έχει δοθεί από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Α. Μπέζα, οπότε και αναμένεται το πέρας της έρευνας από τον αρμόδιο εισαγγελέα ΥΠΕΕ (Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) κ. Παρ. Αδάμη, ο οποίος διερευνά αν στοιχειοθετείται κακούργημα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ για το δεύτερο στελέχη του ΠΑΣΟΚ χθες έλεγαν ότι «πρόκειται σίγουρα για αμαρτωλή ιστορία, αφού και το απαιτητό ποσό των 550 εκ. ευρώ, δύο χρόνια μετά βρίσκεται σε εκκρεμότητα», ενώ συμπληρώνουν ότι «είναι προφανές ότι με άνωθεν εντολή δόθηκε χρόνος -μέσω της μετάθεσης των προθεσμιών για την υποβολή της προσφυγής- στους υπεύθυνους της χρηματιστηριακής να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία της εταιρείας προκειμένου όταν και όποτε κληθούν να πληρώσουν να ισχύσει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»».
Για την προθεσμία υποβολής της ένστασης, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση, «επιστρατεύτηκε ένα κατοχικό (!) διάταγμα (10/7/1944) με το οποίο θεωρείται «νεκρός» ο χρόνος για την υποβολή ενστάσεων από 1/7 έως 15/9, ώστε να κριθεί ως εμπρόθεσμη η προσφυγή που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της Χρηματιστηριακής τον Νοέμβριο του 2007 και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο, παρότι η κοινοποίηση του προστίμου έγινε στις 5/7/2007».
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισημαίνει ότι η υπόθεση διερευνάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα και το αποτέλεσμα της έρευνας «παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και Α. Μπέζας, επιχειρούν, ο μεν πρώτος να βγάλει τον εαυτό του από το... κάδρο των ευθυνών δηλώνοντας άγνοια για το θέμα, αφού όπως είπε δεν ήταν αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα, ενώ ο δεύτερος -ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν πολιτικός προϊστάμενος επί φορολογικών θεμάτων- σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο που διέπει τα φορολογικά».
ΑιχμέςΣαφέστατες αιχμές προς την τότε πολιτική ηγεσία άφησαν και οι εφοριακοί, οι οποίοι δια του προέδρου τους Γ. Γρίβα έλεγαν με νόημα χθες ότι «διευθυντές και γενικοί διευθυντές είναι προφανές ότι δεν λειτουργούσαν από μόνοι τους».
ΠΥΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Κατηγορώ» Σαχινίδη κατά της ΝΔ
Η θύελλα στη Βουλή από την προχθεσινή αποκάλυψη του σκανδάλου συνεχίστηκε και χθες όταν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ήταν αυτή που διέγραψε τα 5,5 δισ. και όχι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι «πρόκειται για σκανδαλώδη διαγραφή χρεών», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «τόσα είναι σχεδόν τα χρέη των νοσοκομείων», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε τους αρμόδιους υπουργούς ότι επί έναν χρόνο δεν έκαναν τίποτα για το θέμα. «Οταν διαγράφονται 5,5 δισ. ευρώ, θα τους τα χαρίσουμε;», διερωτήθηκε ο Απ. Κακλαμάνης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι «δεν μας κάνουν καμία εντύπωση τα νομικά προσχήματα για το πρόστιμο από τη στιγμή που επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ παραγράφηκαν όχι με νόμο, αλλά ντε φάκτο, τα περίπου 70 δισ. που χρωστάει το κράτος και διαδοχικά οι κυβερνήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζει την προβοκάτσια» και ότι «ρίχνει λάσπη», ενώ ερώτηση για το θέμα προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ζητώντας να μάθει για ποιες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ και με ποιο σκεπτικό και διαδικασίες η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών προχώρησε στη διαγραφή του προστίμου.(ΕΘΝΟΣ) Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Μ. ΜΠΕΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: