Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Παρασκηνιακες διαβουλέυσεις για αποχώρηση των τρακτέρ από τους δρόμους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-1-2010
* Τα μπλόκα παραμένουν* Κρίσιμη η σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό την Κ. Μπατζελή
Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών, βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ευρεία σύσκεψηΗ εικόνα στα μέτωπα διαφοροποιείται. Εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν την Παρασκευή σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.
Στις 5 χθες το απόγευμα  μέλη της συντονιστικής επιτροπής των παραγωγών του νομού Γρεβενών είχαν συνάντηση, στην Αθήνα, με την υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία και έθεσαν τα αιτήματά τους.
Nέο ραντεβού προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ της υπουργού και Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.
Οι αγρότες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι από τις απαντήσεις που λάβουν την Παρασκευή εξαρτάται η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στις γενικές συνελεύσεις, που ήδη έχουν γίνει, οι .....αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, που όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα».
Πανελλαδική επιτροπή;Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.


Τα μπλόκα

Ανοιχτό ήταν μόνο το πρωί το τελωνείο του Προμαχώνα, για να κλείσει τελικώς το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ανοιχτή η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία, με τους αγρότες των Σερρών να αποφασίζουν σήμερα, Πέμπτη, για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Ανοιχτή και η Εγνατία Οδός, στον κόμβο Κερδυλλίων, καθώς, λόγω χιονόπτωσης, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο για να διευκολύνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και την οδική κυκλοφορία.
Ανοιχτή και εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, καθώς και η παλιά εθνική οδός.
Αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία, ενώ κανονικά γίνεται η διέλευση των οχημάτων από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.
Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο
συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.
Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.
Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων, και χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας.
Σαράντα τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: