Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Tροχάδην επιβάλλει ο Γιώργοs

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - (ΕΘΝΟΣ)

Ο πρωθυπουργός προωθεί όλα τα θέματα των πρώτων ημερών σε διαδοχικές επαφές με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στενούς συνεργάτες του. Επίσημη πρώτη για την πρωινή ομάδα κρούσης

Με φουλ τις μηχανές ξεκίνησε τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου. Ο νέος πρωθυπουργός πραγματοποιεί ήδη το πρώτο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ατυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.


Tροχάδην επιβάλλει ο Γιώργοs

Πριν από τη συνεδρίαση θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, και μετά τη συνεδρίαση, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Η χθεσινή, πρώτη, μέρα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αφιερωμένη στην οικονομία και στην προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της ερχόμενης Παρασκευής.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ακόμη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο (Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη), συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, και διαδοχικές συνεργασίες με όλους τους υπουργούς του.

Ενημέρωση
Στόχος των τελευταίων επαφών ήταν να υπάρξει ενημέρωση για το τι παρέλαβαν. Κοινός τόπος όλων των κατόχων χαρτοφυλακίων ήταν ότι... «δεν παραλάβαμε τίποτα»! Χθες, ήταν και η επίσημη πρώτη του νέου πρωινού καφέ, αν και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να πουν προς τα έξω ότι δεν πρόκειται για όργανο, αλλά για συνάντηση που θα γίνεται με άλλη σύνθεση κάθε φορά.

Κάποιοι, όμως, θα είναι σταθεροί. Αποτέλεσμα των πρώτων επαφών ήταν και το πρώτο εντός ελληνικής περιφέρειας ταξίδι. Επιλέχθηκε η πυρόπληκτη Ηλεία ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική δέσμευση για την παρουσίαση του προγράμματος ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών.

Η Κυριακή ταίριαξε και για έναν επιπλέον λόγο: είναι η παγκόσμια ημέρα... φυσικών καταστροφών. Τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. Για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς επιλέχθηκε ως προορισμός η Λευκωσία, η πρώτη πρωτεύουσα που είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός και ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου.

ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ
Νέος καφές με οκτώ κορυφαίους

Οπως έχει ήδη αναφερθεί χθες εμφανίστηκε για πρώτη φορά το νέο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης.

Ο Γ. Παπανδρέου έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09.15 και σε 15 λεπτά τον είχαν ακολουθήσει οι κύριοι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ν. Αθανασάκης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Χρ. Παπουτσής. Σε αυτή τη σύνθεση θα προστίθεται κάθε φορά και ο υπουργός του οποίου τα θέματα θα βρίσκονται στην επικαιρότητα ή στην ατζέντα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Στόχος είναι από αυτή τη σύσκεψη να βγαίνει η πολιτική και επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης η οποία στη συνέχεια θα διαχέεται και στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση της δουλειάς συμφωνήθηκε και η τακτική συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η συλλογική λειτουργία και η ενότητα λόγων και έργων της νέας κυβέρνησης.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γ. Πεταλωτή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα πραγματοποιείται καθημερινά. Για το Σαββατοκύριακο, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πραγματοποιεί δηλώσεις από την εκλογική του περιφέρεια, τον Νομό Ροδόπης.

Ειδικός ρόλος
Στην προβολή του κυβερνητικού έργου αναμένεται πως θα έχει ρόλο και ο Π. Γερουλάνος, ο άνθρωπος που έχει την τεχνογνωσία από τις καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που το Κίνημα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Τις ερχόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διάταξη μάχης στη Βουλή και θα εκλεγεί νέος γραμματέας του εθνικού συμβουλίου, πιθανότατα και νέο πολιτικό συμβούλιο.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει σκοπό στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής να προτείνει για τις θέσεις των προέδρων ισχυρά πολιτικά στελέχη, από την κατηγορία όσων έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα τα σενάρια αναφέρουν ότι η θέση του γραμματέα θα προταθεί είτε στον Θ. Τσούρα είτε σε στέλεχος της νεότερης γενιάς, όπως ο Δ. Στεφάνου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο Διαδίκτυο η προκήρυξη για γενικούς γραμματείς

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν διορία όσοι ενδιαφέρονται για θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών να υποβάλουν την αίτησή τους.

Θα πρέπει να ανοίξουν τη «σελίδα» www.opengov.gr (σ.σ.: σηματοδοτεί τον στόχο της ανοιχτής διακυβέρνησης), να επιλέξουν μέχρι πέντε από τις προτεινόμενες θέσεις και να συμπληρώσουν την αίτηση με τα στοιχεία και τα προσόντα τους.

Η αξιολόγηση θα γίνει από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κάθε τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη και για εμπλοκή ανεξάρτητου φορέα, παρότι πρόκειται για θέσεις εμπιστοσύνης.

Οπως επισημαίνεται στο μήνυμα που θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα «στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη που έχει τα απαιτούμενα προσόντα, το ήθος και τη διάθεση να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από μια τέτοια θέση ευθύνης».

Η αρχή γίνεται από τις θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών γραμματέων των περιφερειών, και θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα υποβολής ετεροπρότασης και διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα της συμμετοχής. Οσοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Παραλάβαμε το... τίποτα από τη ΝΔ

Οι υπουργοί που πέρασαν διαδοχικά χθες το απόγευμα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχαν να πουν από μία παρόμοια ιστορία.

«Δεν μας άφησαν ούτε... τηλέφωνα, πήραν μέχρι και τους πίνακες» είπαν οι μισοί, «δεν βρήκαμε ούτε γενικούς γραμματείς ούτε διευθυντές στις θέσεις τους» οι υπόλοιποι. «Κάποτε λέγαμε παραλάβαμε χάος, η ΝΔ κατάφερε να κάνει ένα ακόμη βήμα, να μην παραδώσει τίποτα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη, όμως, ήταν και η αφήγηση που άκουσαν από τα χείλη του... Γ. Παπανδρέου. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λειτουργούσε ούτε το τηλεφωνικό κέντρο ούτε καν η επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνα πρωθυπουργού στη διεύθυνση www.primeminister.gr!ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: