Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Ανησυχητικές» οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα Γ. Προβόπουλος: Έλλειμμα κάτω του 10% φέτος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Αισιόδοξος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ φέτος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αισιόδοξος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ φέτος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Γ. Προβόπουλος: Ανησυχητικές οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Εγώ αισιοδοξώ ότι (το έλλειμμα) δεν θα ξεπεράσει το 10%», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ενημέρωσα (τον πρωθυπουργό) σε βάθος για τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (στην Ελλάδα), που είναι αρκετά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Κάναμε μία αρκετά εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, συζήτηση που θα επαναλάβουμε σε επόμενη συνάντηση, που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, διότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε όλα αυτά τα θέματα, στο πως δηλαδή θα μπορέσουμε θετικά να φύγουμε απ' αυτές τις δυσκολίες».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 6% φέτος, αν απέδιδαν τα φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η χώρα θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες παράταση δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του ορίου 3% του ΑΕΠ που θέτει της ΕΕ και ότι η ανάληψη νέου δανεισμού δεν θα είναι αναπόφευκτη το 2010.


Σήμερα τα στοιχεία για το εξαμηνιαίο χρέος

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Προβόπουλος με τον πρωθυπουργό παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του διοικητή της ΤτΕ

«Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ανέφερε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας παρά είναι σοβαρή για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές.

Αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες και «βέβαια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το εξαμηνιαίο χρέος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

Συνάντηση Παπούλια – Προβόπουλου

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Προβόπουλου

Διαβήκαμε τη δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς, ανέφερε ο πρόεδρος της ΤτΕ, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ότι τα πράγματα δεν θα κινούνται τόσο αισιόδοξα διεθνώς όσο θα θέλαμε και περιμένουμε, διότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Επισήμανε πάντως ότι περάσαμε τον κάβο, καθώς το τραπεζικό σύστημα κράτησε στην κρίση.

KKE: Αναμενόμενη σύμπνοια Παπανδρέου - Προβόπουλου

«Το πρώτο βήμα έγινε. Η αναμενόμενη σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Προβόπουλο επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό: Τη μεθόδευση των μέτρων που θα φορτώσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος στο λαό», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Τόνισε δε πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα», τα οποία, όπως σημείωσε, «δημιουργήθηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Καλέσε τέλος την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν την πάλη και την αντεπίθεση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια».

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικά ασύμφορες οι συνταγές της ΤτΕ

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκτίμηση του Γ. Προβόπουλου ότι το έλλειμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 10%, κάνει ωστόσο λόγο για «σιωπή» και «συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια» από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου.

«Αυτό, που ίσως πολλοί δεν ανέμεναν, είναι η σιωπή και η συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά το νέο κυβερνητικό μονόδρομο», σημειώνει ο Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε επίσης αναμενόμενο «το γνωστό αντεργατικό συνταγολόγιο που εξέπεμψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τη Σύνοδο του ΔΝΤ».

NAFTEMPORIKI.GR

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: