Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Γιάννης Αμοιρίδης: Όλα στο φως!

08-10_BASIKO_AMOIRIDHS

«Καινούργια νοοτροπία στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αγαστή και στενή συνεργασία με τις ανεξάρτητες αρχές, απευθείας και όχι επιλεκτική ενημέρωση των πολιτών και πλήρης διαφάνεια. Όλα στο φως!». Αυτό σηματοδοτεί η νέα κυβέρνηση, δηλώνει ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Πιερίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.

Σε μια πρώτη, μετά την επανεκλογή του, συνέντευξη, και απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπει τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, ο Γιάννης Αμοιρίδης επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση, με τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ανά τομέα, αναδεικνύει και στην πράξη όσα προεκλογικά επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη», λέει, «που επί μισή ώρα διατύπωνε τις απόψεις του για το κράτος και τη λειτουργία του κράτους, είναι το πρώτο βήμα προς τη μεγάλη θεσμική αλλαγή, προς τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή».
Την ίδια στιγμή, «η παρουσία των δημοσιογράφων σε όλη τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σημαίνει ότι αναθεωρούμε και τις σχέσεις μας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», επισημαίνει ο βουλευτής, μιλώντας για πρακτικές απευθείας και όχι επιλεκτικής ενημέρωσης των πολιτών περί των όσων διαδραματίζονται στα κέντρα αποφάσεων.
«Όλα στο φως», λέει χαρακτηριστικά, «με διαφάνεια. Να δώσουμε άλλη διάσταση στο κράτος, να το ξεχωρίσουμε από το κόμμα, να έχει ο κάθε πολίτης ίσο δικαίωμα πρόσβασης στην ενημέρωση, όπως και στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ποιότητα ζωής. Και αυτό θα το κάνουμε πράξη καθημερινά».
Διακρίνουμε στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος κάποιον απογαλακτισμό από το παλιό ΠΑΣΟΚ; τον ρωτάμε.
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι». «Υπάρχει ένας συνδυασμός της εμπειρίας, της φρεσκάδας, της ανανέωσης, της ισότιμης συμμετοχής και των δυο φύλλων», λέει, για να προσθέσει: «οι γυναίκες δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στην πολιτική, γιατί έχουν έναν ρομαντισμό, μια άλλη δυναμική».

Οι πρώτες 100 μέρες στην Πιερία

Το ερώτημα που καίει βέβαια είναι πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην Πιερία, τι είδους αλλαγές μπορούν να φέρουν και μάλιστα άμεσα τις πρώτες 100 μέρες, όπως και προεκλογικά σηματοδοτούσε τους σταθμούς της διακυβέρνησής του το ΠΑΣΟΚ.
«Το πρόγραμμα των 100 ημερών», μας εξηγεί ο κ. Αμοιρίδης, αφορά πέντε νομοσχέδια που αναθερμαίνουν την οικονομία, αφορούν την ανεργία, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την κατάργηση νόμων που επιβάρυναν φορολογικά τους πολλούς και ήταν υπέρ των λίγων, αλλά και θεσμικά ζητήματα».
Βλέπετε δηλαδή, να ζωντανεύει σε 100 μέρες, η αγορά της Πιερίας;
«Εγώ το πιστεύω», απαντά. «Θα έχουμε άμεση ρευστότητα στην αγορά από τα προγράμματα ενίσχυσης των προβληματικών επιχειρήσεων, από το πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες, από την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, από την έναρξη των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα, από το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 και από μια σειρά άλλες κινήσεις».
Οι οποίες, τοπικά πάντα μιλώντας, είναι «συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς του νομού, ώστε σε επίπεδο επιχειρηματικό να προωθήσουμε σχέδια που να αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις, με όρους διαφάνειας».
Επί του, πλέον, πρακτέου, μας εξηγεί, θα ζητηθεί να συγκληθεί το νομαρχιακό συμβούλιο «για να γίνει ο ορθολογισμός των έργων, και να επιλεγούν τα έργα που θα προωθηθούν μέσα από ένα περιφερειακό συμβούλιο», έτσι ώστε, «μετά από 5,5 χρόνια να ξέρουμε ότι στο Δ΄ Κ.Π.Σ η Πιερία θα συμμετέχει με τόσες και με τόσα ποσά».

Διόδια και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, σε πρώτο πλάνο

Ανάμεσα στις βασικές διεκδικητικές προτεραιότητες του, κυβερνητικού πλέον, βουλευτή είναι η αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων των διοδίων στην Πιερία, η επιστροφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ και οι κόμβοι της ΠΑΘΕ.
«Ήδη», μας διαβεβαίωσε, «έχω κάνει τα πρώτα τηλέφωνα, τι πρώτες επαφές, τα θέματα είναι ήδη γνωστά στους αρμόδιους υπουργούς, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε καταφέρει να τα αντιμετωπίσουμε».
Απόφυγε πάντως να χρεωθεί ο,τιδήποτε ως «προσωπικό στοίχημα». «Αυτά δεν είναι ατομικά στοιχήματα», μας απάντησε σε σχετικό (και ολίγον προβοκατόρικο) ερώτημά μας. «Είναι στοίχημα όλων μας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του βουλευτή της Ν.Δ και όλων των φορέων. Ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, το τρέξιμο και τις προσβάσεις του θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τέλος στην αρνητική πορεία και να φέρουμε ό,τι θετικό υπάρχει για τον τόπο μας».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: