Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Ανατολική Θεσσαλονίκη


Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

«Βλέπουν» …Κατερίνη!

Αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Ανατολική Θεσσαλονίκη προωθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης, μέσω της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής της εταιρείας «ΔΑΝΕΘ Α.Ε.» που συστήθηκε το 2007 σε συνεργασία με τους Δήμους Μηχανιώνας και Επανωμής. Το σχεδιασμό παρουσίασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΑΝΕΘ», Βασίλης Βουτέρος, επισημαίνοντας ότι απαντά στην ανάγκη υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη ενός αναπτυξιακού μοντέλου με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βουτέρο, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική αποτελούν δύο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης οι οποίοι ωστόσο δεν συνδέονται μεταξύ τους. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική 1.400.000 άνθρωποι και μόνο το 4% από αυτούς επισκέφθηκαν και τη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για το «ανατολικό αναπτυξιακό τόξο της Θεσσαλονίκης», που περιλαμβάνει και τη Χαλκιδική, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για ολόκληρο τον γεωοικονομικό χώρο της περιοχής που συμπεριλαμβάνει επίσης το δυτικό αναπτυξιακό τόξο (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα) και το βόρειο αναπτυξιακό τόξο (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Βαλκάνια). «Ειδικά για το ανατολικό τόξο έγινε συστηματική και επιστημονική δουλειά εδώ και δύο χρόνια ενώ ήδη συστήθηκε το «Βαλκανικό Δίκτυο Πράσινης Ανάπτυξης» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Παράλληλα σχεδιάζονται τρία θεματικά πάρκα στην Επανωμή, τη Μηχανιώνα και τον Χολομώντα.

Ενδεικτικές δράσεις που προωθούνται στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, η οικολογική ανάπτυξη της αλιείας και της γεωργίας, η μελέτη σύνθετων τουριστικών επενδύσεων και η προώθηση ενεργειών προστασίας των δασών. Η χρονική περίοδος υλοποίησης των σχετικών έργων είναι η περίοδος 2009 - 2020 ενώ για τη χρηματοδότησή τους αναζητούνται δυνατότητες ένταξής τους στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και συγχρηματοδότησής τους από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο νομαρχιακό συμβούλιο. Έτσι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: