Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Από τον Κρίτωνα Αρσένη - Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση εφαρμογή των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (προμηθειών, κατασκευών και υπηρεσιών) στα κράτη μέλη με στόχο την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ζητά με ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Στη κρίσιμη αυτή στιγμή για τον πλανήτη, το «δημόσιο» στα κράτη μέλη έχει υποχρέωση να συμβάλει με κάθε δύναμη στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πόσο μάλλον, όταν οι προτεινόμενες λύσεις μειώνουν την σπατάλη και την κακοδιαχείριση και δημιουργούν νέες τοπικές θέσεις εργασίας και νέες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες. Πόσο μάλλον, όταν η συμβολή του δημοσίου τομέα στην κλιματική αλλαγή είναι σοβαρότατη. Ο δημόσιος τομέας πανευρωπαϊκά καταναλώνει ετησίως για την προμήθεια αγορών και υπηρεσιών 1.000 δις Ευρώ, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρισμού για τις ανάγκες του αντιστοιχεί σε εκπομπή 60 εκ. τόνων αερίων θερμοκηπίου ή με άλλα λόγια στο 18% των δεσμεύσεων της ΕΕ σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την επίτευξη ποσοστού 50% πράσινων συμβάσεων σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων από την πλευρά των κρατών μελών έως το τέλος του 2010. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις να αδιαφορούν. Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δεν μας επιτρέπει να αναπαυτούμε σε αδράνειες του παρελθόντος. Απαιτεί δράση τώρα. Απαιτείται το «δημόσιο» σε κάθε κράτος μέλος να σταματήσει να επιδοτεί την περιβαλλοντική καταστροφή και να στραφεί στην επιδότηση της πράσινης ανάπτυξης μέσω των πράσινων δημόσιων συμβάσεων».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: