Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Αγωνία για την οικονομία

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Αγωνία

για την οικονομία

Το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ το 2009, λέει ο Γ. Προβόπουλος

Αρκετά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος, μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ενημέρωσα [τον πρωθυπουργό] σε βάθος για τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις [στην Ελλάδα], που είναι αρκετά ανησυχητικές», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ίσως υπερβεί φέτος το 10% του ΑΕΠ.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε «ένα κλικ» πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα διαμορφωθεί κάτω απ' αυτό το όριο.

«Εγώ αισιοδοξώ ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχει όντως «πιάσει» το 10%, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται αποκλιμάκωση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργος συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Ρέππα.

Ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «διαβήκαμε την δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς».

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Παπαθανασίου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 6% φέτος, αν απέδιδαν τα φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαφορετικά, εκτιμούσε ότι θα ανέλθει στο 8% του ΑΕΠ, νούμερο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ανήλθε στα 292 δισ. ευρώ.

Μιλώντας την Πέμπτη, στην πρωινή εκπομπή του Mega, «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρέος θα ανέλθει φέτος στα 320 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις που πληρώνει το κράτος αγγίζουν, σε ετήσια βάση, τα 45 δισ. ευρώ. εκ των οποίων τα 15 είναι τόκοι και τα 30 χρεωλύσια, ανέφερε.

Παραμένει ο Γ.Προβόπουλος διοικητής ΤτΕ

«Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή «για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές» και είπε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες, καθώς «ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε».

Σχετικά με το ύψους του κρατικού χρέους και αν θα ξεπεράσει φέτος τα 300 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι σήμερα θα είναι η δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου χρέους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου και πως από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η στιγμή.

Σε ερώτηση για το ποια μέτρα πρότεινε ο κ. Προβόπουλος και για το αν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και σε εκείνα που η κυβέρνηση έχει κατά νου, είπε ότι «δεν θα μπούμε σε μέτρα».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: